Magtej alaprecept

Egy fincsi magtej nemcsak azok számára remek alternatíva, akik kerülni szeretnék a tehéntejet. Néha jól esik egy kis változatosság :-)

Én magam nem vagyok tej-érzékeny, de gyakran váltom ki a tehéntejet. Hogy miért? Nos:  
  1. 1. A bolti tej sajnos csak messziről látott igazi tehenet, vagy hírből ismeri. Vagy olyan hosszú utat tett meg feldolgozása alatt, hogy el is felejtette szegény, honnan jött. 
  2. Még az igazi, házi tej fogyasztásáról is megoszlanak a vélemények. Én nem tiltom meg magamnak, de igyekszem minimalizálni a fogyasztását. (Tudjátok, Arany Középút…)
  3. Gyakran előfordult velem az is, hogy felbontottam egy literes dobozt, vagy felforraltam egy liter igazi bocitejet, és valahogy elfeledkeztem róla, és rám romlott. Ezt pedig nagyon sajnáltam. Magtejet mindig frissen készítek, pár perc alatt megvan. Annyit készítek, amennyit egyszerre felhasználok – így nem vész kárba…
  4. Ezek a tejek változatosak, attól függően, hogy miből készülnek, más-más ízük van. Így nem lehet megunni az ízüket. 
A tej persze inkább csúfnév, hiszen nem sok közük van egymáshoz. De nem hívhatjuk szegényt „fehér tejhelyettesítő lötyinek”… :-)
Nézzük az alapreceptet, amit kedvünk szerint variálhatunk – természetesen én is szolgálok majd bevált alternatívákkal:
Hozzávalók:
  • 1 rész olajos mag (kesudió, mogyoró, szezámmag, mandula – ennek csak a fantáziánk szabhat határt)
  • 4 rész víz (lehetőleg tisztított, ha nincs csapra szerelt készülékünk, használhatunk víztisztító kancsót is, vagy ásványvizet)

Elkészítés:
  • Ha tudjuk előre, hogy magtejet szeretnénk készíteni, érdemes beáztatni a magot pár órára, éjszakára, vagy akár egy egész napra is – az áztatási idő a mag méretétől függ, a nagyobbakat tovább kell áztatni. Így könnyebben tudjuk őket megemészteni. A legjobb, ha néha átcseréljük a vizet. Persze nem dől össze a világ, ha ez elmarad, de érdemes, hisz így egészségesebb.
  • Tegyük be a turmixgépbe, öntsük fel vízzel, majd turmixoljuk össze. (A beáztatott magot jobban elviszi a gép, mert kicsit megpuhul)
  • Ha teljesen sima állagot szeretnénk, szűrjük le a „tejet”. Ezt végezhetjük szűrővel, de ilyenkor passzírozzunk is, hogy minél több folyadékot nyerjünk. Próbáltam már harisnyával is, ez is gyönyörűen átengedi a folyadékot, csak nagyon nyúlik, és szinte lehetetlen kitisztítani. Ha tetszik nekünk ez az ital, szerezzünk be egy szűrőzsákot. Még nekem sincs, de amit tudok biztos beszerzési helyet, szólni fogok :-) Szűretlenül is hagyhatjuk, ekkor kicsit darabos lesz. Próbáljuk ki mindkettőt!
  • Most jön az ízesítés: ez történhet fűszerrel, mehet bele őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, vanília, bármi. Édesíthetjük is, mézzel, növényi sziruppal. És persze tehetünk bele pár szem gyümölcsöt is. 

Forrás: Lénárt Gitta: Élő ételek könyve






Megjegyzések

Megjegyzés küldése