Kókusztej házilag (nyers változatban is)

Nem csak olajos magokból készíthetünk egészséges tejet, használhatunk növényi tejeket is. Hogy miért jó? Ezt a kérdést egy régebbi bejegyzésben kifejtettem, mégpedig itt:
Magtej alaprecept

A bolti kókusztejet aranyárban mérik, pedig otthon könnyen és olcsón elkészíthetjük.





Sok mindenre használhatjuk a kókusztejet. Tehetjük turmixba, kávéba, süteménybe, készíthetünk belőle pudingot, és természetesen ihatjuk magában is :-)

Ügyeljünk a kókuszreszelék minőségére. Kókuszon kívül semmi mást ne tartalmazzon. Ha azt látjuk a zacskón, hogy „Összetevők: kókuszreszelék, kén-dioxid”, akkor szépen ügyesen tegyük is vissza a polcra. (A szép fehér szín miatt kerül bele. Az én reszelékem pedig ne fehér, hanem egészséges legyen...) Ha nem látunk összetevő listát, az nem baj, ilyen esetben kókuszon kívül semmi más nincs a zacskóban. Ne az árat nézzük, a múltkor 3 féle reszelékkel találkoztam a boltban. Kettő natúr volt, a harmadik kén-dioxiddal fehérített. Ez volt a legdrágább. Így hát, nincs más út, címkére fel :-) (Ezt a vásárlási hozzáállást amúgy is ajánlom, sajnos félelmetes dolgok kerülnek felszínre, ha szemfülesek vagyunk..)

Szóval, a recept...

Hozzávalók:
  • 1 rész kókuszreszelék
  • 2 rész víz

Elkészítés:

  1. (nyers): Áztassuk be a kókuszreszeléket a vízbe kb. egy fél napra, majd turmixoljuk össze és szűrjük le. Alaposan passzírozzuk át, hogy minél több folyadékot nyerjünk. A szűrő macerás, ezért én egy (tiszta :-D) nejlonzoknit használok erre a célra. A maradék kókuszpép hűtőben tárolva néhány napig eláll, ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a kókuszreszeléket pl. süteménybe, pudingba. (Kókusztejnek természetesen már nem jó újra.)
  2. (forrázott): Elkészítését lásd az 1. pontban, a különbség az, hogy a reszeléket nem áztatjuk, hanem forrásban lévő vízzel nyakon öntjük. Elég egy fél órát, vagy egy órát állni hagyni.
  3. (főzött): A kókuszreszeléket leforrázzuk, majd pár percig még főzzük. Ebben az esetben nem kell állnia, csak addig, amíg hűl egy kicsit, és összeturmixoljuk.


Minél többet hőkezeljük a kókusztejet, annál többet veszít enzimtartalmából, annál hamarabb elkészül, annál zsírosabb és intenzívebb ízű lesz. Valamit valamiért :-)

Ha hűtőbe tesszük, akkor ne lepődjünk meg, ha egy kemény réteg keletkezik a tetején. Ez a kókuszzsír. Szobahőmérsékleten olvad :-)

Kellemes kotyvasztást kívánok ;-)


Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/kokusztej-hazilag.html

Megjegyzések