Cukormentes marcipán házilag - 2 változatban

Ütős anyag... mindkettő... :-)

Egy falat menyország...


Ha megnézed egy bolti marcipán összetevőit, a mandula alig éri el a 40-60%-ot. És lehet, hogy sokat mondtam. Még drága, elvileg minőségi termékeknél is előfordul, hogy a cukor is megelőzi a sorban! És akkor az ún. hamis marcipánokról nem is beszélve...
Bezzeg ez, amit kreáltam... :-) nem bonyolult, tessék nekiállni! Megéri ;-)

Hozzávalók kb. 10 dkg marcipánhoz

1. Variáció:

  • 10 dkg mandula
  • 1 ek. xilit/nyírfacukor
  • 15-20 ml (kb. egy evőkanál) víz, nem több!


2. variáció:

  • 10 dkg mandula
  • 2 ek. méz (Ebből sem kell több! Az elején kilátástalannak tűnhet a harc, de összeáll. Ha sokat teszel bele, folyós lesz.)


Elkészítés:
  • A mandulát megpucoljuk: rövid időre, kb. fél percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd leszűrjük, és ha kicsit kihűlt, könnyen kinyomhatjuk a héjából
  • Ledaráljuk (vehetünk készen is pucolt, darált mandulát, ezzel viszont óvatosan, mert "nyomokban ezt meg azt tartalmazhat"
  • Összekeverjük a többi hozzávalóval.
  • Felhasználásig fóliába csomagolva tedd a hűtőbe


A vizessel könnyebb dolgozni, candida diétát tartók is fogyaszthatják, a mézes massza nagyon ragad, jóóó pár perc, mire összeáll, viszont természetesebb. Lehet választani, rosszul semmiképp nem járunk :-) Én mindkettőt egyszerre készítettem el, utólag nem tudtam megmondani, melyik melyik... :-)

Mennyei, mindenkit bátorítok, készítse el! ;-) Soha többet nem fogsz a boltban venni :-P


Forrás (illetve inkább csak megerősítés, mert én is hasonlóképpen képzeltem a házi marcipánt):

Ízek és érzések 2011. novemberi szám
Joan Napeledel c. könyve



Megjegyzések

  1. Nagyon jól néz ki! És milyen finom lehet...! Nyírfacukrot hol lehet venni - mert ehhez még nem volt szerencsém - bioboltban talán?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom is, tömény mandula :)
      Bioboltban, drogéria élelmiszer részén, és nagyobb élelmiszerboltban is kapsz. Nyírfacukor vagy Xilit lesz ráírva. Olyan is van, aminek "Xukor" a márkaneve, ő is ilyen :-) kicsit drága, de mi már leszoktunk az édes dolgokról, így nem teszek sokat az ételbe. És általában akkor használom, ha valamiért nem a mézhez nyúlok. Szóval kiadós :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése