Túrós burek :-)

Köszönet a receptért Zsuzsinak :-) A hozzávalók végül a hűtőm tartalma és a tepsim méretének tükrében alakultak.
Kiadós, sós rétes. Fogyaszthatjuk vacsorára is, de egy leves mellett főételként is megállja a helyét. A legjobb langyosan...

Hmmm... :-) Burek Pepének :-)


Tervben van, hogy megtanulok rétes tésztát készíteni, ugyanis nagyon nem vagyok az előre elkészített tészták híve... De ez még várat magára. Meg nem hiszem, hogy túl gyakran lesz az asztalunkon (bár, ki tudja?), szóval belefér :-) 

Hozzávalók (a tepsi kb. 20x40 cm-es):
  • 50 dkg túró
  • 25 dkg tejföl
  • 2 csipet himalája só
  • kis csokor friss koriander
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 4-5 ek. víz
  • 6 teljes kiőrlésű réteslap


Elkészítés:
  • A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt, a zöld fűszert és a sót. Az olajat összekeverjük a vízzel (ha a tejfölös pohárban keverjük össze, akkor egyrészt kinyerjük a maradék tejfölt, másrészt pedig megspórolunk egy kis mosogatni valót :-D)
  • A tepsit kiolajozzuk.
  • Belefektetünk egy réteslapot - ekkora tepsibe félbehajtva fér bele. Megkenjük a vizes olajjal. Használjunk kenőecsetet.
  • Ráfektetünk még egy lapot, ezt is megkenjük a vizes olajjal, majd rámerjük a túrós krém felét.
  • Ismét réteslap, erre most tömény olajat kentem - ez a tornyunk közepe. 
  • Újabb réteslap, olajos víz, töltelék, réteslap, olajos víz, réteslap.
  • A legtetejét is megkenjük.
  • Ha elfogy a kenőanyagunk, készítsünk újat, ne sajnáljuk. 
  • Betoljuk a sütőbe, kb. 30 percet sütjük. Félidőben vegyük ki, és kenjük át még egyszer a tetejét.

Langyos élvezet...


Összetornyozni persze nem bonyolult, csak leírni kacifántos. De a képen jól látszik is. A lényeg, hogy a réteslapok duplán vannak, sőt, ekkora tepsinél félbe is hajtjuk őket, és két réteg túrókrém van benne. 

Még egyszer mondom, langyosan az igazi... ne hagyd ki! Jó étvágyat :-)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése