Tonkababos trüffel

Nem mindennapi hozzávaló a tonkabab, de ha tudsz szerezni, ne hagyd ki belőle! Nem is épp olcsó, de elég kiadós... Én pl. születésnapomra kértem, így mindenki jól járt: a család kapott ajándékötletet, nekem pedig lett tonkababom ;-) 
Ha rossz napja van az ember lányának, csak kinyitja a dobozt, beleszagol, és minden újra szép lesz :-)

Tehát a trüffel:



Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsoki (házi készítésű is lehet, a kísérleti verziómat a Mozart golyó receptjében olvashatjátok!)
  • 2 tonkabab reszelve
  • 2 ek. juharszirup (pikánsan édes lesz tőle)
  • fél deci tejszín
  • Bevonáshoz: 10 dkg étcsoki (ha így túl csokisnak találod, ezt hagyd el, és hempergesd a gombócokat kakaóporba)
  • Ha igazán különleges bonbont szeretnél, kell még egy kis gyalult mandula is...



Elkészítés:

  • A tejszínt megmelegítjük (nem kell forralni).
  • A csokit gőz felett megolvasztjuk (Ha házi csokival készítjük, összeolvasztjuk a hozzávalókat).
  • Miután felolvadt, belekeverjük a reszelt tonkababot, a juharszirupot, végül a meleg tejszínt. Simára keverjük.
  • Hűtőbe tesszük a masszát. 
  • Ha megdermedt, kézzel golyókat formálunk. Az állagára figyelni kell, ha túl keményre dermedt, szobahőmérsékleten pihentetjük kicsit.
  • Ismét hűtőbe tesszük, hogy a csokibevonat majd szépen rákössön.
  • (Ha a kakaóporban való forgatást választjuk, akkor nem kell behűteni. A kezünk melegétől kicsit még ragacsos bonbonokat meghempergetjük a kakaóban.)
  • Megolvasztjuk a csokit, és megmártjuk benne a bonbonokat.
  • Ha igazán különleges édességet szeretnénk, forgassuk meg őket apróra vágott gyalult mandulában. Ez nem lesz egyszerű, mert a folyós csoki összekeni a mandulát. Ezt akkor javaslom, ha ajándékba készül, vagy valakit el szeretnénk kápráztatni. Néhány gyönyörű darab után én bizony feladtam ;-)
  • Ha nem mandulázunk, akkor sem kell lemondani a szép külsőről: Egy kis maradék olvasztott csokit tegyünk díszítőtollba (vagy levágott sarkú zacskóba), és rajzoljunk csigákat a trüffelek tetejére.



Kész :-))


Jó étvágyat!



Megjegyzések