Gesztenyesüti sztracsatellahabbal

... és áfonyával...



Itt a másik sütim a vkf! 52. fordulójára. Tegnap olvashattátok az elsőt. Ez az első tündértortám (cupcake), és azt hiszem, jobban beleásom magam :-) Készült már egy birsalmás (recept később), de annak morzsás volt a teteje. Ez az első igazi habos-babos. Persze reform keretek között. Semmi vajas cukor :-)

Hozok majd alapreceptet is a cupcake-hez, de most első a vkf! határidő :-)



A süti tömött, gesztenyés, ezt kiválóan kiegészíti a könnyű sztracsihab, nem is beszélve a friss áfonya üdítő ízéről, ami aztán igazán megfejeli a sütit... ... ...
Hajrá! :-)

Hozzávalók kb. 12 tortácskához:

A sütihez:
  • 125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 125 g vaj
  • 3 ek. méz
  • 2 tojás
  • 5 dkg főtt gesztenye (vagy 100%-os!! gesztenyemassza)



A habhoz:
  • 125 g ricotta
  • 1 ek. méz
  • 1 dl tejszín
  • 2,5 dkg reszelt étcsoki, 90%-os
  • 10 dkg áfonya


Elkészítés:
  • A vajat és a tojást vegyük ki a hűtőből, szobahőmérsékletűnek kell lenniük.
  • A lisztet keverjük el a szódabikarbónával.
  • A vajat keverjük habosra a mézzel. Ne spóroljuk le az időt. Ha teljesen elvegyült, jöhetnek a tojások. Egyesével adjuk hozzá a mézes vajhoz, a másodikat csak akkor, ha az elsőt teljesen elkevertük.
  • Ha a tojásos-vajas masszánk szép homogén, keverjük bele a szódabikarbónás lisztet. Itt már ne keverjük sokat, nem tesz jót a tésztának. Csak addig, amíg elkeveredik, aztán állítsuk le a gépet.
  • Fogjunk egy spatulát, és forgassuk bele a szétmorzsolt, főtt gesztenyét.
  • Szedjük muffin formákba, és 180 fokon kb. 20 perc alatt süssük készre. Hagyjuk teljesen kihűlni.


  • A habhoz reszeljük le az étcsokit, a ricottát pedig keverjük el a mézzel - egy spatula kiváló a célra.
  • A tejszínt verjük fel habbá (tudjátok, akkor jó, ha a tálat felfordítva nem esik a fejünkre - nyugodtan próbáljátok ki :-D).
  • Ha ez kész, forgassuk össze a mézes ricottával. Spatulával, óvatosan. Ezután 2-3 részletben mehet bele a csoki.  A habot tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
  • Tegyük habzsákba, díszítsük ki vele a sütik tetejét, majd tegyük rá a megmosott áfonyát. Ha maradt hab, nyomhatunk még az áfonyák tetejére is.




1-2 kanál habot még ki tudtam szedni a díszítőzsákomból, az áfonyám pedig 125 grammos kiszerelésben volt, így ezeket még összeöntöttem :-) Nincs pazarlás :-)))))



Megjegyzések