Gluténmentes mákos muffin

Nem, nem gluténmentes lisztkeverékből... Az ára horror, az összetevői meg... khm... Ha gluténmentes sütit szeretnék (1: fő a változatosság, 2: néha nem árt egy kis tehermentesítés, az átlagember ugyanis rengeteg glutént eszik...), akkor egy gluténmentes liszthez nyúlok. Jelen esetben a rizsliszthez.

Ez a süti is a Zöld Konyha egyik számába készült. A gluténmentes muffinok közül nekem ez a kedvencem, jöjjön most ennek a receptje!



Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 bögre darált mák
  • 1 bögre barna rizsliszt
  • 1 bögre víz vagy rizstej (rizstej esetén lehet, hogy sok lesz a 4 ek. méz, mindenképpen kóstolgassuk!)
  • 2 teáskanál chia mag (ez elhagyható, használhatunk 2 tojást is, ez esetben picit kevesebb vizet tegyünk bele)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 4 ek. méz
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • citrom-vagy narancsolaj, vagy reszelt citrom/narancshéj (utóbbi esetben bio legyen vagy alaposan mossuk meg)



Elkészítés:

  • Ha nem tojást, hanem chia magot használunk, akkor ezt áztassuk be egy kis vízbe, hogy bezselésedjen (kb. fél óra bőven elég)
  • A hozzávalókat keverjük össze (elég egy kézi habverő is, hiszen könnyű és lágy a tésztánk).
  • Forró sütőben 10-12 percet sütjük.
  • Amikor langyosra hűltek, vegyük ki őket a tepsiből, a papírt azonban csak a teljesen kihűlt sütikről húzzuk le. (Ellenkező esetben a muffinok fele a papíron marad...)

Jó étvágyat! Igazi őszi süti :-)

Megjegyzések