Az abszolút kedvenc :-) Az első reformreceptek között volt ez a ragu, és a repertoárunk állandó tagjává vált :-) Issssteni. Lecsóimádóknak kötelező, nagyon hajaz rá, csak fel van turbózva... :-)
Ezt mindig a párom készíti, az ő specialitása lett, mert olyan jó lett elsőre :-D Úgyhogy szégyenszemre át kellett vele vennem a receptet, hogy jól írtam-e le :-)))))
Hozzávalók 4 főre:
- kb. 1,5-2 bögre köles
- 3-4 paprika
- 3-4 paradicsom
- 30 dkg bébirépa
- 1 vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kolbász ízlés szerint (gabonakolbásszal is finom, amikor méregtelenítettem, azzal készült)
- vörösbor
- himalája só, fűszerek ízlés szerint
- pici olívaolaj
Elkészítés:
- Az olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát.
- Ezután jöhet rá a paprika és a paradicsom, majd az összezúzott fokhagyma.
- Ha lecsó jellegű a ragunk, tehát levet eresztettek a zöldségek, hozzáadjuk a darabokra vágott kolbászt, majd a bébirépát.
- Löttyintünk bele egy kis bort, sózzuk, fűszerezzük. Majorannával is finom, borssal is, azt viszont mindig vegyük figyelembe, hogy a kolbász csípős-e. Ha csípős, akkor a borsos verziót nem javaslom :-)
- Ha elfőztük a bort, kész is. Kétszeres vízben kifőzzük mellé a kölest, sózzuk, végül tálaljuk.
Jó étvágyat!!
A zöldségeket variálhatjuk, aszerint, hogy mi van kéznél. El is hagyhatunk belőle és hozzá is tehetünk. Nézd meg a forrást, ott máshogy készül :-) Tökéletes arra, hogy eltüntessük a romlandó zöldségmaradékokat. A képen látható adagba pl. paradicsomvelő került, amit egy másik recepthez ki kellett kaparnom a paradicsomokból. (Ezért van ennyi leve, normál paradicsommal picit kevesebb lesz...)
Forrás:
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/mangalica-kolbaszos-zoldsegragu-medvehagymas-kolessel.html
hmmm...jól néz ki!
VálaszTörlésÉn is gyakran főzök ilyet. Teljesen ugyanígy készül csak köles helyett csicseriborsót teszek bele. Egy méregtelenítés alkalmával főztem először meg, persze kolbi és bor nélkül! :-) Azóta az egyik kedvencem!
De adok egy esélyt a kölesnek is! :-)