Kókuszos habcsók


Mér régóta izgatta a fantáziám, most végre kipróbáltam. A sütést illetően mindenféle tanácsok keringenek a neten, hála az égnek a legtöbb ellentmond egymásnak :-)


Egy újságban láttam a receptet, mindent ugyanúgy csináltam (csak a cukrot cseréltem és csökkentettem), és egyszerűen nem sikerült. Csak kanállal lehetett enni. Aztán másnap csoda történt: az éjszaka leple alatt a kis habcsókjaim szuper állagot vettek fel. Igazán beleírhatták volna a receptbe, hogy pihentessük őket egy napig...

A cukor mennyiségét 2/3-ra csökkentettem, de még így is határeset. Én csak egyet tudok megenni belőle, olyan édesnek érzem. De finom :-)


Most beindította a képzelőerőm a mézes habcsók, egyszer majd arra is rájövök, hiszen a méz egészségesebb (kivéve cukorbetegek és candidások esetén, de most ne ebből induljunk ki). Van egy ötletem, elméletben remekül működik is, majd meglátjuk :-) De most vissza ehhez a xiliteshez...

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg nyírfacukor/xilit
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tk. citromlé (friss!)



Elkészítés:
  • A tojásfehérjéből verjünk félkemény habot.
  • A xilitet 4 részletben adjuk hozzá, minden részlet között sokáig, türelmesen verjük a habot.
  • Ha ez kész, spatulával forgassuk bele a kókuszt és a citromlevet.
  • Sütőpapíros tepsire tegyünk halmokat - használhatunk habzsákot és evőkanalat is.
  • 150 fokos sütőben süssük addig, amíg megpirul.
  • Ne piszkáljuk, csak másnap vegyük le őket a tepsiről, amikor megkeményedtek.


Zárható dobozban tároljuk. Jól passzol hozzá egy bögre gabonakávé... - mert ezt esti nasizáshoz is lehet inni ;-)

Megjegyzések

  1. Mézzel nem lehet habcsókot készíteni, ha akarod küldök a kísérletről képeket:) Persze nem akarlak lebeszélni, hátha neked sikerül:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kérek képet, mert elmegy a kedvem :-D Azt gondolom, hogy elfolyik... Ezt számításba vettem, egy kis szentjánoskenyérliszttel szeretném megkeményíteni. Te tettél mellé valamit, vagy csak mézet és a fehérjét?
      Szerintem ez a projekt jövőre marad, most inkább karácsonyra sütök-főzök, és mivel nincs sok időm, a mézes habcsók kockázatát most nem merem bevállalni :-))))
      Vagy nem sima habcsók lesz, hanem forgatok bele diót, mandulát, mogyorót, valamit... Most csak hangosan gondolkodom, szerinted így sem lenne jó?
      Mondjuk nem lesz sláger, egy évben egyszer meg xilittel is jó lesz, szóval kétségbe nem esek... ;-)

      Törlés
    2. A fehérjét csodásan felvertem, aztán beletettem a mézet, innen vége lett a habnak:( Próbáltam kókusszal és kevés keményítővel javítani az állagán, de végül csak valami lisztfélével sikerült megfékeznem. Mondanom se kell, köze nem volt a habcsókhoz. A Tesómnak ízlett és a fiúk is lelkesen ették, elfogyott, de szerintem nem volt valami jó. A méz helyett valami más édesítési módot kell kitalálnom vagy nem kell habcsókot sütnöm:)Elrettentésként akartam is posztolni, de végül elmaradt:)Lehet, a darált mandulával vagy mandulaliszttel kísérletezni, de most én is a karácsonyi dolgokra koncentrálok, a tojás fehérje dömping úgyis karácsony után van:)

      Törlés

Megjegyzés küldése