Mézes fekete retek - kalapos cukor

Bár néha már kacsintgat a tavasz, ha valakit nátha gyötör, íme egy újabb praktika a házi patikánkba. Kiváló téli vitaminforrás!

A kalapos cukor hagyományosan úgy készül, hogy a fekete reteknek kivájjuk a belsejét, megtöltjük mézzel, várunk vele fél napot, majd megisszuk a mézet, ami közben átveszi a retek hatóanyagait. Ezután újra kaparunk a belsején, hogy friss legyen a felület, és kezdődhet elölről az egész. 


Másik verziója, hogy pluszban fúrunk egy lyukat a retek aljára, beleállítjuk egy pohárba, így szép lassan belefolyik a pohárba a gyógyító méz.

Ezek a hagyományos eljárások.



A fekete retek kemény, nem volt kedvem minden nap bajlódni vele, így más utat választottam. A retket megpucoltam, lereszeltem, így kevertem hozzá a mézet. Bármilyen méz megteszi, megfázásra nagyon jó a hársméz, ha van ilyen otthon, mindenképpen ő kerüljön bele! Hagyjuk állni egy fél napot, majd öntsük le róla a levet és igyuk meg. (Jól ki kell nyomkodni!) Most jöhet újabb adag méz, újabb fél nap pihentetés, és így tovább... Addig folytathatjuk, amíg érezzük a mézben a fekete retek ízét.

Egy egész retekből és 3-4 ek. mézből egy kis kupica nedűnk lesz.



A fekete retek nagyon jó májtisztító, méregtelenítő, fogyasztását inkább a délutáni, esti órákra javasolják. Persze semmi gond, ha reggel isszuk meg, de ha tehetjük, válasszuk inkább a késői napszakokat :-)

Minden érintettnek Jobbulást! :-)


Megjegyzések