Gluténmentes kenyér

A méregtelenítés alatt gluténmentes diétát kellett tartanom (többek között gluténmenteset :-D). Hála ennek a receptnek, nem megvonásnak, hanem áldásnak éreztem a kúrát. Felfedeztem gluténmentes liszteket. Illetve eddig is ismertem őket, de mivel máshogy viselkednek, mint gluténes társaik, nem mertem packázni velük - főleg nem kenyérsütés terén. De most megtört a jég, végre nem minden megszokott receptben tk. búza vagy tk. tönkölybúza liszt szerepel. Az útifűmaghéjnak és a kis pihentetésnek köszönhetően bármiből gluténmentes variációt kreálhatunk. Készítettem már muffint, palacsintát - ezek is jönnek majd szép sorjában :-)




Ez egy alapverzió, az eredeti receptben (forrás lent!) háromféle liszt szerepel. Nekem ez a kettő volt kéznél, és szerettem volna egy mindenki számára elérhető kenyérreceptet kreálni. Maglisztek, nehezebben beszerezhető gluténmentes lisztek felhasználása nélkül - de próbálkozz nyugodtan, csak a fantázia szab határt! A tapasztalatokról a forrás linkre kattintva olvashatsz, a recept alatti hozzászólásokban sok ötletet és tanácsot találsz!
A magokat illetően is szabad a pálya!




Hozzávalók:
  • 1,5 dl rizsliszt
  • 1,5 dl kukoricaliszt
  • 1 ek. lenmag
  • 2 ek. hántolatlan szezámmag
  • 1 kk. himalája só
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. útifű maghéj
  • 3 dl meleg víz
  • löttyintésnyni olívaolaj :-) (talán 2-3 evőkanál lehetett)



Elkészítés:
  • A száraz hozzávalókat összekeverjük.
  • Hozzáöntjük a meleg vizet (ne legyen forró, kellemesen meleg). Nem kell megijedni, jó híg lesz, ez így van jól.
  • Hozzáadjuk az olajat is.
  • Várunk kb. 20-30 percet, ezalatt az útifű maghéj majd teszi a dolgát, magába szívja a nedvességet, a tészta összeáll. A végeredmény nem száraz, nem porlik.
  • Kiolajozott/kivajazott kenyérformába öntjük, forró sütőben kb. 1 órát sütjük. Tűpróba!
  • Ha egy kicsit hűlt, vegyük ki a formából, hadd távozzon el a gőz.
  • Másnaposan az igazi, frissen kicsit még ragadós.




Megjegyzések

  1. Jól hangzik, de tényleg nem kell bele sem élesztő, sem szódabikarbóna, semmi ilyesmi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, de! Köszönöm, megnéztem a forrást, egy picike szódabikarbóna kell bele! Azonnal javítom, köszi az észrevételt! :-)
      A sok víznek és az útifűnek köszönhetően egyébként nagyon-nagyon lágy és könnyű lesz a tészta. Szódabik. sem kell bele sok, nem az emeli meg az egész tésztát.
      Javítom is!

      Törlés
  2. Szia!
    Megsütöttem ma a kenyeret, elég fini lett, de nem sikerült ilyen szép magasra. Mekkora formába tetted? És állagra sem lett ilyen szép, kicsit morzsás, puha hanem nagyon egybe maradt. Lehet nem tettem bele elég vizet? Mert sütöttem már gm kenyeret, folyósabb volt, ez pedig vizes, krémes állagút, olyan nokedli tészta szerű. Beletettem a 3 dl vizet. Köszi előre is a segítséget: Tulipiros

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jézusom, most keveredett elő a hozzászólásod :'-( ne haragudj!
      Nem tudom, az állagával mi lehet a baj, ha beletetted az összes vizet. Útifű is volt bent rendesen? Ez tartja össze...
      A formám pici, valóban, lehet, hogy nekem azért magasabb. Jó masszív fém kenyérforma, de elég rövid. 20-25 cm lehet max.

      Törlés

Megjegyzés küldése