Kolléganőim addig-addig emlegették a szilvás gombócot, hogy ráadtam a fejem :-) Vettem a piacon friss szilvát, a szeptemberi Gusto magazinban pedig megláttam egy szuper receptet - ami arra is jó volt, hogy a karácsonyi sütögetéshez vett Rapunzel marcipánom elhasználjam. Lassan itt az új karácsony, addig nem akartam tartogatni :-)))
Nem is nudli tészta, nem is túrógombóc, a kettő keveréke. Az eredeti receptben nem volt semmiféle édesítőszer a tésztában, ezt furcsálltam, úgyhogy belecsempésztem egy kis nyírfacukrot. A zsemlemorzsát is elhagytam.
A recept 8 gombócra szólt, ezt keveselltem, úgyhogy rögtön meg is dupláztam (kivéve a tojást, mert az összesen 1 db volt itthon). Igen ám, de a tésztát nem lehet olyan vékonyra nyújtani, mint a sima krumplis nudli-tésztát, úgyhogy ezek giga gombócok lettek. Napokig ettük :-D
Hozzávalók 16 hatalmas gombóchoz:
- 1 kg krumpli
- 60 g tk. tönkölydara
- 160 g tk. búza/tönkölyliszt
- 1 tojás
- 500 g túró
- 2 ek. xilit
- 1 kiskanál vanília őrlemény
- 16 szem szilva
- 10 dkg marcipán (Rapunzel mézes marcipán, de lehet házi is)
- 15-20 dkg darált földi mandula + 1-2 ek. xilit
Tálaláshoz: juharszirup vagy agavészirup, fahéj
Elkészítés:
- A krumplit puhára főzzük, meghámozzuk, összetörjük. Nincs itt kint krumplinyomóm, villával dolgoztam, maradtak benne nagyobb darabok :-)
- A száraz hozzávalókat összekeverjük.
- A krumplit összedolgozzuk a túróval és a tojással, majd belekeverjük a száraz részt is.
- A szilvákat kimagozzuk, a marcipánokat a közepükbe nyomjuk, amennyire tudjuk, összezárjuk.
- A tésztát 16 részre osztjuk.
- Adagonként kilapítjuk, belecsomagoljuk a marcipános szilvát.
- Vizet forralunk, a forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat. Egy gombóc 8-10 percig fő (fel fog jönni a víz tetejére). Ne zsúfoljuk meg az edényt, egy nagy fazékba elég 4-5 gombóc egyszerre.
- A megfőtt gombócokat beleforgatjuk a nyírfacukros darált földi mandulába.
- Sziruppal és fahéjjal tálaljuk.
Jó étvágyat! :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése