Mogyoróvajas keksz (lisztmentes!!)

Gondolkodtam, hogy így a karácsonyi hajrában közzé tegyek-e még receptet. Olyan közel van az ünnep, ilyenkor sokan már csak legyintenek, hogy "á, ez már nem fér bele az időbe..." Jelentem, ez a recept belefér. Egy keksz amúgy is hamar megvan, főleg, ha nem kell pihentetni, de ez még valahogy annál is sokkal gyorsabb... A receptet a neten találtam (forrás lent), reformosítottam, csodás lett! :-)



Nem elírás, valóban nincs benne sem liszt, sem darált dió/mandula stb. A csoki helyettesíthető más magas kakaótartalmú (70-90%) étcsokival. Lehet 100 g is, ebből a fajtából csak 80 g egy tábla. A csokit el is hagyhatjuk, mehet bele aszalt gyümi, durvára vágott dió, mogyoró, bármi.  Húha, már el is kalandoztam ;-)) Nézzük most az eredeti verziót....... :-)


Hozzávalók:

  • 20 dkg mogyoróvaj - lehetőleg adalékmentes legyen, még jobb, ha bio (pl. Alnatura)
  • 1 tojás
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. vanília őrlemény
  • 80 g rapadurás étcsoki (Rapunzel)
  • 4 ek. nyírfacukor vagy más természetes édesítő, a mézzel óvatosan, ne legyen túl folyós a tészta



Elkészítés:

  • A sütőt a legelején elő is melegíthetjük, különben a végén még várni kell rá. Jól indul a recept, igaz? :-)
  • A hozzávalókat simára keverjük. Nekem még az elektromos mixerem sem kellett elővennem, egy kézi habverő gyönyörűen elvitte a masszát. 
  • A csoki (vagy aszalt gyümölcs, vagy dió/mogyoró, tehát bármi, amit használunk) durvára vágva, a legvégén kerül bele. Egy evőkanállal vagy egy fakanállal keverjük a masszához.
  • Teáskanállal kis kupacokat teszünk a tepsibe, egymástól tisztes távolságra. Nagyon szétlapul majd.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Figyelgessük, hamar odakaphat.
  • Várjuk meg, amíg nagyjából kihűl, melegen nagyon-nagyon törékeny. Később is finom porhanyós marad.




Még elkészülhet! :-) Ha mégsem, akkor egy szánkózás vagy korcsolyázás után kiváló lélekmelengető lehet! Az ilyen programok után alig állunk a lábunkon, de ez a keksz még beleférhet ;-)


Jó étvágyat hozzá!


Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20131015/glutenmentes-recept-keksz-edesseg/

Megjegyzések

  1. Szia! Van kedved játszani? http://www.gyzsuzska.blogspot.hu/2014/01/ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése