Jó rég nem sütöttem kenyeret, itt volt az ideje. Hogy ismét formába lendüljek, bevált recepthez nyúltam, (már bátor vagyok, jöhet a mélyvíz...:-D)
Láttam a bioboltban gabonakeveréket, hatféle magból. Van kis asztali malmom, így már nem lisztet veszek a kenyérhez, hanem gabonát. A kenyérfűszerem is csak árválkodott, és volt magkeverékem is itthon. Minden készen állt. Az élesztőm megromlott, ezért most szárítottat használtam.
Ezt a receptet turbóztam fel: Dagasztás nélküli élesztős kenyér
Hozzávalók:
- fél kg teljes kiőrlésű liszt (nálam most a következő keverék: búza, rozs, tönkölybúza, zab, árpa, kamut)
- 3-4 dl langyos víz (a lisztünktől függ...)
- fél tasak szárított élesztő (vagy egy fél kocka friss)
- 2 tk. Sonnentor kenyérfűszer (elég erősen érződik, ha semlegesebb kenyeret szeretnél, csak 1 tk. menjen bele)
- 3-4 ek. magkeverék (tökmag, napraforgómag, fenyőmag)
Elkészítés:
- A liszthez hozzákeverjük az élesztőt, a fűszereket, majd a langyos vizet.
- A robotgép dagasztó karjával öt percig keverjük.
- Kenyérformába öntjük, betesszük a hideg sütőbe.
- A sütőt 180 fokra állítjuk, a kenyeret összesen 50-60 percig sütjük. Légkeveréses sötőben elég 160 fok, én is így sütöttem.
- Ha annyira kihűlt, hogy meg tudjuk fogni a formát, borítsuk ki a kenyeret és hagyjuk teljesen kihűlni.
Hajrá!! :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése