Pár napja készült ez a torta, és mivel Apukámnak ma van a születésnapja, itt az idő, most közzéteszem ;-)
A tészta vegán. Mostanában sok tojást elsütöttem, gondoltam jól jönne egy kis változatosság. Nem is beszélve arról, hogy ez a tortatészta bögrés, tehát méricskélni sem kell... Sütöttem már ilyet, jó szaftos, tudtam, nem nyúlhatok vele mellé.
Az igazság az, hogy vörös bársonytortát szerettem volna készíteni. Hát ez nem jött be :-D Az ételfestéket mindenképpen kihagyom, pirosas tésztát pedig nehéz sütni. Nem is beszélve arról, hogy minden forrás más tuti módszerre esküszik. A színét nem bánom, hogy nem jött össze, isteni finom lett. A másik ok, ami miatt nem bánom, hogy belevágtam a vörös bársonytorta (red velvet) projektbe, az a krém. Fantasztikus. Egyszerű, jól kezelhető a torta díszítésekor, és finom. Vajas krém, de nem nehéz, nem édes, a krémsajt miatt igazán friss. Több amerikai oldalt böngésztem át, természetesen a mértékegységváltót is használnom kellett :-) Ez az arány tűnt jónak (igazam lett), édesítéshez pedig a mézet választottam.
És ha már krémsajt is került bele, akkor ezennel ezt a receptemet is nevezem a vkf! játékra. A szerelmesek spagettijét már beneveztem, ez a torta se maradjon hát ki, amúgy is ígértem még egy édességet a házigazdának, aki ezúttal Kabóca a konyhában. Timcsianyu tiramisuját akartam kipróbálni, de ez most így alakult. Azt majd máskor :-)
Hozzávalók egy közepes tortához (a bögre kicsi, 2-2,5 decis volt):
Tészta:
- 4 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3/4 bögre nyírfacukor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1-2 tk. balzsamecet (lehet citromlé is, a lényeg, hogy savas legyen, ami felpezsegteti a szódabikarbónát)
- 2 bögre víz (én céklalevet használtam, hogy szép színe legyen, de bebarnult, tehát ezt felesleges beletenned :-D)
- 1 bögre olaj (Alnatura sütőolaj)
Krém:
- 2 kis doboz natúr krémsajt
- feleannyi puha vaj
- 2-3 kanál méz
Díszítéshez: friss gyümölcsök
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben összekeverjük: előbb a száraz hozzávalókat, majd lassan az ecetet (vagy citromlevet), hadd pezsegjen, végül a vizet és az olajat.
- 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel 160 fok) kb. 40 percet sütjük. Tűpróba!
- A krémhez a sajtot a vajjal krémesre keverjük (én a krémsajt dobozába mértem bele a vajat, kb. feleannyi legyen). Ezután jöhet bele a méz. Kóstolgassuk, érzésre adagoljuk.
- Ha kihűlt, kettévágjuk és megtöltjük a krémmel.Kívülről is bekenjük, majd gyümölcsökkel díszítjük.
- Nem muszáj aznap bekrémezni, nálam is állt a süti 1-2 napot.
Jó étvágyat hozzá!!
Forrás: Sütemények - Hagyományosat egészségesen, Napfényes Élet Alapítvány
Megjegyzések
Megjegyzés küldése