Cheddar sajttal töltött fonott kalács

Kinek fáj még a vádlija? Kisgyermekes mindennapokra nem ajánlom az érzést, de ez van. Vagy majd' hetvenkilós kismama maradsz, aki halogatja a mozgást, mert majd lefogyok úgyis majd lefogyok úgyis majd lefogyok úgyis........ vagy sántikálsz, a keddi edzéstől egészen péntekig  szombatig :-))
Panaszkodást befejeztem, remélem valaki azért sajnál ;-)

A kalács húsvétra készült, de nem kifejezetten csak a húsvéti asztalra ajánlom :) Húsvéti számban volt, annyit változtattam, hogy szárított élesztőt használtam a friss helyett, és teljes kiőrlésű lisztet. Illetve nem csak három kukacot fontam össze, hanem szééééép magas kalácsot készítettem. A teljes kiőrlésű lisztből kevesebb kell, mint a fehérből (de hála istennek nem mindig, csak hogy ne legyen egyszerű a dolgunk...), ezért először ne gyúrd bele mind a fél kilót, csak a legvégén, ha még nagyon ragadna. Különben száraz lesz.



Hozzávalók:

  • 45-50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 dl langyos tej
  • egy tasak szárított élesztő
  • 1 kk. himalája só
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 1-2 ek. hántolatlan szezámmag



Elkészítés:

  • Ha friss élesztőt használunk, futtassuk fel a meglangyosított tejben. Szárítottnál ez nem szükséges, az enyémnek a csomagolásán legalábbis ez állt :-)
  • Keverjük el a lisztet a szárított élesztővel, a sóval, majd dolgozzuk hozzá a tejet, a joghurtot, az olasztott vajat és egy tojást.
  • Robotgép dagasztókarjával sokáig, legalább öt percig dolgoztassuk a tésztát, amíg lágyabbá nem válik.
  • Kelesszük meg, kb. 2 óra (kelesztőtálban hamarabb megvagy!).
  • A tésztát osszuk öt részre, ezeket nyújtsuk ki, szórjuk meg a reszelt sajttal, tekerjük fel. Két kukacot sodorjunk össze, ez lesz az alja. A közepébe készítsünk mélyedést, tenyerünk élével vagy egy sodrófával. A maradék hármat fonjuk össze, helyezzük a mélyedésbe.
  • Kenjük meg egy felvert tojással, majd kelesszük újabb 30-45 percig. Ha megkelt, kenjük át még egyszer, és szórjuk meg a szezámmaggal.
  • 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük, amíg szépen megpirul.


Jó étvágyat!



Forrás: Nők Lapja Konyha

Megjegyzések