Kinek fáj még a vádlija? Kisgyermekes mindennapokra nem ajánlom az érzést, de ez van. Vagy majd' hetvenkilós kismama maradsz, aki halogatja a mozgást, mert majd lefogyok úgyis majd lefogyok úgyis majd lefogyok úgyis........ vagy sántikálsz, a keddi edzéstől egészen péntekig szombatig :-))
Panaszkodást befejeztem, remélem valaki azért sajnál ;-)
A kalács húsvétra készült, de nem kifejezetten csak a húsvéti asztalra ajánlom :) Húsvéti számban volt, annyit változtattam, hogy szárított élesztőt használtam a friss helyett, és teljes kiőrlésű lisztet. Illetve nem csak három kukacot fontam össze, hanem szééééép magas kalácsot készítettem. A teljes kiőrlésű lisztből kevesebb kell, mint a fehérből (de hála istennek nem mindig, csak hogy ne legyen egyszerű a dolgunk...), ezért először ne gyúrd bele mind a fél kilót, csak a legvégén, ha még nagyon ragadna. Különben száraz lesz.
Hozzávalók:
- 45-50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dl langyos tej
- egy tasak szárított élesztő
- 1 kk. himalája só
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 15 dkg cheddar sajt
- 15 dkg natúr joghurt
- 1-2 ek. hántolatlan szezámmag
Elkészítés:
- Ha friss élesztőt használunk, futtassuk fel a meglangyosított tejben. Szárítottnál ez nem szükséges, az enyémnek a csomagolásán legalábbis ez állt :-)
- Keverjük el a lisztet a szárított élesztővel, a sóval, majd dolgozzuk hozzá a tejet, a joghurtot, az olasztott vajat és egy tojást.
- Robotgép dagasztókarjával sokáig, legalább öt percig dolgoztassuk a tésztát, amíg lágyabbá nem válik.
- Kelesszük meg, kb. 2 óra (kelesztőtálban hamarabb megvagy!).
- A tésztát osszuk öt részre, ezeket nyújtsuk ki, szórjuk meg a reszelt sajttal, tekerjük fel. Két kukacot sodorjunk össze, ez lesz az alja. A közepébe készítsünk mélyedést, tenyerünk élével vagy egy sodrófával. A maradék hármat fonjuk össze, helyezzük a mélyedésbe.
- Kenjük meg egy felvert tojással, majd kelesszük újabb 30-45 percig. Ha megkelt, kenjük át még egyszer, és szórjuk meg a szezámmaggal.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük, amíg szépen megpirul.
Jó étvágyat!
Forrás: Nők Lapja Konyha
Megjegyzések
Megjegyzés küldése