Gyümölcslekvár alaprecept (kizárólag gyümölcsből!)

Nincs párja az igazi, házi lekvárnak. Az egész család cukorral teszi el a lekvárt, így – mivel mindenképpen cukormentes lekvárt szeretnék enni – kénytelen voltam kezembe venni az ügyet…
Nem mertem nekiállni, ez mégiscsak olyan „nagymamás” dolog, ők értenek hozzá igazán. De ugyanakkor bujkált bennem a kisördög is, ha képes vagyok fincsi házi kenyeret sütni, miért ne boldogulnék a lekvárral?! Nem is a lekvártól féltem, hanem attól, hogy a bevált lekvárfőzési gyakorlattól egy merőben eltérő merényletre készültem: lekvárt főzni KIZÁRÓLAG gyümölcsből. 
Kutakodtam, keresgéltem, de annak ellenére, hogy elhittem: másnak sikerült, bizony szkeptikus voltam a „mindenféle-károsanyag-mentes” lekvárral kapcsolatban. Azt olvastam, a dunsztoláson (tehát a légmentes vákuum elkészítésén) és az üvegek tisztaságán múlik minden.  
Elsőre egy tesztadagot készítettem, sajnáltam a gyümölcsöt egy esetleges sikertelen szériára elpazarolni. Gondoltam, ha a lekvárom romlandó, az bizony hamar kiderül, akár már pár nap múlva is. Tegnap bontottam fel egyet, már kb. egy hónapos, és büszkén jelentem: semmi baja :-) Ha ennyi idő alatt nem indult romlásnak, akkor remélhetőleg már nem is fog.
Ha Te is erre a projektre vetemedsz, bizony-bizony (akárcsak én) százszor meghallgatod majd, hogy „de hogy állna el cukor nélkül?!” Jelentem: eláll!

Hozzávalók:
  • Bármilyen érett, hibátlan gyümölcs 
  • A kreativitásodnak semmi ne szabjon határt, a gyümiket keverheted, és bátran fűszerezhetsz is
Az üvegek előkészítése:
  • Kicsi üvegeket használjunk, mert a lekvárunk nem lesz mesterségesen tartósítva. Felbontás után hűtőben tároljuk, és kb. 1 héten belül fogyasszuk el
  • Az üvegeket és a kupakokat mossuk el 
  • Ezután főzzük ki az üvegeket. Egy nagy edénybe tegyük bele őket (kupakokat is). Öntsük fel az edényt vízzel, az üvegeket lepje el teljesen. Gyújtsunk alá, forraljuk a vizet kb. fél órán keresztül.
  • Vagy időzítsünk úgy, hogy addigra kész legyen a lekvár, vagy fejre borítva szárítsuk meg az üvegeket. Tiszta papírtörlőt vagy tiszta konyharuhát tegyünk az üveg szája alá
A lekvár elkészítése:
  • A gyümölcsöt mossuk meg alaposan, majd turmixoljuk le. Értelemszerűen, ha a gyümölcsöt magozni kell, magozzuk ki. Ha kicsi a magja, akkor benne is maradhat. Ha zavar minket, turmixolás után passzírozzuk át. Ízlés kérdése, Rád bízom.
  • Tegyük egy edénybe a gyümölcsöt, forraljuk fel, majd alacsony lángon hagyjuk párologni. Minél tovább főzzük, annál sűrűbb lesz. (Minél nagyobb a párolgó felület, annál hamarabb sűrűsödik be). Az enyém viszonylag híg, de isteni :-) Meggyből készítettem, hagytam benne egész darabokat is (persze mag nélkül).
  • Ha szeretnénk ízesíteni, bátran használjuk a képzelőerőnket!
  • Ha kész vagyunk, merjük a lekvárt a tiszta, előkészített üvegekbe. Tegyük őket tele, amennyire csak lehet. Csavarjuk rá gyorsan a kupakot, majd azonnal fordítsuk fejre. Ekkor keletkezik a vákuum. Van, aki pár percig hagyja így, van, aki megvárja, amíg kihűl. Én biztosra akartam menni: egy tepsi aljába konyharuhát tettem, rá a fejre borított lekvárosüvegeket, a tetejére megint konyharuhát. Aztán jól betakargattam.
  • Bevittem őket a szobába, letettem az ágy mellé a földre. Vigyáztam rájuk, velem aludtak :-) Reggelre kihűltek, mentek a polcra.
Egyelőre ezzel az alaprecepttel szolgálhatok, de ígérem, bedobom magam, és a nyár-ősz folyamán előrukkolok majd a kreációimmal.
A gyümölcsdzsem is izgatja a fantáziámat, ő majd agar-agar zselésítővel fog készülni. Ha van kipróbált receptem, azonnal szólok!
Jó kotyvasztást mindenkinek, ne féljetek tőle, nem ördöngösség! (És a legolcsóbb verzió, hisz nincs is benne „semmi”)

Kapcsolódó receptek:
Szilvalekvár (cukor- és tartósítószermentes)





Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/eheto/tartositoszer_nelkuli_finomsagok_lekvar_szorp

Megjegyzések

  1. Én dzsemfixxel csináltam lekvárt nyáron :) első lekvárom volt :D körte+szeder+mézeskalácsfűszer kb :D tiszta édes volt, nem kellett cukor :)
    http://www.oetker.hu/oetker_hu/html/default/debi-5dnf7e.hu.html dzsemfixtől változik vmi azon kívül h hamarabb sűrűsödik?(nem fő ki belőle annyira a vitamin?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vitamin egy része így is-úgy is kifő, nem a dzsemfixen múlik, hanem a hőmérséklettől.

      Bocsánat, hogy csak most írok, de meg akartam nézni a dzsemfix összetevőket, de a honlapon nem találtam az istennek se... (lehet, hogy nem véletlen)
      Néhány blogon láttam, páran akik használták, kiírták az összetevőket. Hát, engem a citromsav és a dextróz nem győzött meg :-(

      Jövőre, ha lekvárt zselésítek, agar-agart fogok használni, egy próbát megér! Pontos leírást a használatához itt találsz:

      http://bionom.hu/biobolt/elelmiszerek/befozeshez/agar-agar-zselesito-befozeshez-leckers.html

      A felsorolás szerint ugyanarra való, mint a zselatin, szóval itt eszembe jutott, hogy vajon egyszerű zselatinnal nem működne-e?? Csak rottyantani kéne rajta, nem főne órákig...
      Tudom, hogy banálisan egyszerű ötlet, de úgy érzem, manapság egyre jobban elfeledjük őket. (Olyan ez, mint a vízkőoldás-takarítás ecettel: hatékony, de sokan mégis súlyos összegeket költenek vegyszerekre...)

      Majd tesztelem és írok, csak most sajna nincs befőző szezon :-))) De lehet, hogy a teszt kedvéért csinálok valami citruslekvárt :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése