Befőtt kizárólag gyümölcsből (alaprecept)

A lekváron felbuzdulva nekivágtam a gyümölcsbefőttnek is. Miután bebizonyosodott, hogy VALÓBAN a dunsztolás a befőzés titka, úgy érzem, már nincs előttem lehetetlen :-) Nézzük, hogyan készül a cukor- és tartósítószer mentes gyümölcsbefőtt. 

Üvegek fertőtlenítése

Ugyanúgy, mint a lekvár esetében, itt is tiszta, csírátlanított üvegekkel kell dolgoznunk.
Mossuk el őket kupakkal együtt, tegyük bele egy nagy fazékba, azt pedig öntsük fel annyi vízzel, amennyi az üvegeket teljesen ellepi. Forraljuk fel a vizet, majd főzzük az üvegeket kb. 30 percig.
Óvatosan vegyük ki őket, és egy tiszta ruhára vagy papírtörlőre borítva tegyük félre. 

A befőtt elkészítése

A gyümölcsöt mossuk meg és vágjuk fel szeletekre (kockázhatjuk, karikázhatjuk is). Tegyük bele a tiszta üvegekbe. Ha édesíteni és/vagy fűszerezni szeretnénk, azt is intézzük el most. Öntsük fel az üvegeket tiszta vízzel.

Ezután állítsuk bele őket egy fazékba, majd öntsünk rá annyit vizet, nyakig érjen (célszerű egyforma méretű üvegeket használni). A kupakot ne csavarjuk rá, csak lazán helyezzük a tetejére. (Viszont legyen rajta, különben elpárolog a víz az üvegből!) Gyújtsunk alá, és hagyjuk, hogy kb. fél óráig gyöngyözzön a befőttünk.

Óvatosan halásszuk ki, csavarjuk rá a kupakot, majd borítsuk fejre. Így keletkezik a híres vákuum. Tegyük egy nagy edénybe (tepsi, fazék, lavór, bármi), alaposan takargassuk be, és várjuk meg, amíg kihűl. Mehet a polcra :-)
A vákuumkészítés valóban működik. Legutóbb olyan üveget használtam, aminek „benyomhatós” a teteje. Miután kész lett a befőttem, teszteltem, és tényleg nem lehet benyomni.
Hajrá, legyen egészséges gyümölcsünk télen is! :-) Jó étvágyat!
Forrás: http://antalvali.com/befozes-la-natur-cukor-es-tartositoszerek-nelkul.html

Megjegyzések