Lisztmentes tallér alaprecept

Kicsit drága mulatság, liszt helyett olajos maggal készíteni a kekszet, de aki egészségesen akar élni, az úgysem vesz édességet - a "sima" borzasztó összetétellel büszkélkedhet, a reformnasik pedig nem épp arról híresek, hogy pénztárcabarátok lennének...
Arany középút: süss otthon Luxusnasit! ;-)

Natúr, lisztmentes tallérok


Hozzávalók:
  • 20 dkg "szárazanyag":  darált olajos mag (mandula, dióféle, bármi...), kókuszreszelék, bármi, ami nem liszt
  • 2 tojás: ő fogja összetartani a tésztát. A lisztmentes sütikhez mindig több tojás kell. Az egyik tojás kiváltható 1 teáskanál chiamaggal, melyet előzőleg fél deci vízbe áztatunk (meg kell várni, míg bezselésedik). Mindkettőt még nem próbáltam kiváltani, de szerintem működőképes - ennek megfelelően frissítem majd a bejegyzést
  • 2 ek. (lehetőleg gőz felett) megolvasztott kókuszolaj. Vajjal még nem próbáltam egyszer sem, de bepótolom :-) (A receptet paleo oldalon találtam, és volt is otthon kókuszolaj, ezért azzal készültek.) Jó folyós legyen, különben kemény darabok maradnak a tésztában, amik aztán sütés közben szépen kifolynak (tapasztalat :-D)
  • Ízlés szerint édesíthetjük a tallérokat: A mézzel csínján, különben túl folyós lesz a massza. Ha már folyósnak érezzük, de nem elég édes, használjunk xilitet vagy sztíviát.

Elkészítés:
  • A magokat ledaráljuk, egy részét durvább darabokban is hagyhatjuk.
  • Hozzáadjuk a  többi hozzávalót, majd  fakanállal összedolgozzuk.
  • Vizes kézzel gombócokat formálunk, kicsit lelapítjuk őket, majd (kikent vagy sütőpapírral/szilikonlappal bélelt) tepsire tesszük.
  • Ha nem akarunk könyékig maszatosak lenni, vizes kiskanállal halmozzuk a masszát a tepsire, a tetejét lesimíthatjuk a nedves kanál hátuljával.
  • Tehetjük őket közel egymáshoz, nem fognak megnőni :-) (sajnos :-D)
  • 8-10 perc sütés bőven elég neki
  • Tegyük zárható dobozba, sokkal hamarabb kiszárad, mint egy hagyományos keksz, és lisztes társaival ellentétben, neki ez nem áll jól - ezzel is megjártam már... Dobozolva viszont sokáig puha!

Nem lesz túl sok, de laktató. Inkább luxusédességnek fogjuk fel, különleges alkalmakra. Ide tartozik természetesen egy hétköznapi, rossz kedvű este is - amikor más a cukrászdát rohamozza meg munkából hazamenet - ez a süti sem tart tovább, mint a kerülőút és a sorban állás a krémesért... ;-)

Jó étvágyat! :-)



Megjegyzések