Dagasztás nélküli élesztős kenyér

A saját sütésű kenyérrel elért sikert semmi sem pótolja. Valamiért mumusként kezeljük, és azok az emberek, akik otthon, gép nélkül, maguknak sütik a kenyeret, sokszor a fura jelzőt kapják. Hát, én állok elébe ;-))
Ebben tudom, hogy mi van... 


Régebben sokszor készült ez a kenyér, dagasztós verziót még nem készítettem, állagra pedig jobban bejött, mint az élesztő nélküli. A kovász még várat magára. Itt nem volt eddig sütőnk, csak több emelettel lejjebb, ezért maradt a bolti kenyér. Most viszont van egy pici szépségem, nemrég vettük, így újra jöhet a saját kenyér :-) Éljen :-)



Jöjjön a recept:

Hozzávalók:
  • fél kg teljes kiőrlésű liszt
  • 3-4 dl víz (a lisztünktől függ...)
  • fél kocka élesztő
  • tetszés szerint magok, himalája só, fűszerek



Elkészítés:
  • Az élesztőt feloldjuk egy kevés langyos vízben, majd hozzáöntjük a liszthez
  •  A robotgép dagasztó karjával dolgoztam össze a tésztát, a vizet fokozatosan adagoltam.
  • 5 percig keverjük, az időt ne spóroljuk le! Homogén, lágy, könnyű, ragacsos tésztát kapunk.
  • Töltsük bele egy kenyérformába, vagy egy sütőpapírra formázzunk belőle cipőt. A tetején szórjuk meg egy pici liszttel.
  • Toljuk be a hideg sütőbe, és 180 fokon süssük 50-60 percig.
  • Amikor már nem teljesen forró, vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. Ha nincs rács, akkor állítsuk élére a kenyeret, hogy a lehető legjobban "szellőzzön". Akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt.



Forrás:
http://antalvali.com/boszorkanykonyha/legegyszerubb-legfinomabb-kenyer.html


Megjegyzések