Ezt a receptet a vkf! 52. forulójára készítettem. Kicsit sűrűn jönnek most a receptek, a határidő holnap jár le, én pedig 2 művel is készültem, tehát holnap is hozok egyet :-)
Isteni reggeli, vagy uzsonna, vagy nasi. Szaftos, puha, ízletes... Azok is próbálják ki, akik nem sütőtök rajongók. Én sem vagyok az, magában megsütve nem vagyok igazán oda érte. Ebben a süteményben nem érződik ki az íze, a tökéletes állagot viszont garantálja.
Az adagot megduplázhatjátok, mi csak ketten vagyunk, és az a gyanúm, hogy nagyrészt egyedül fogom elpusztítani :-) De egy 4-5 fős családra bátran duplázzatok!
A vkf! kiírást itt olvashatjátok:
http://tisztateszta.blog.hu/2012/09/25/vigyazz_kesz_osz_52_fordulo_tesztafalo_erdolako
Jöjjön a recept:
Hozzávalók egy kisebb sütőtökkenyérhez:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 10 dkg főtt, hámozott gesztenye (helyettesíthetjük 100%-os!! gesztenyepürével is)
- 20 dkg nyers, hámozott sütőtök kis lyukú reszelőn lereszelve
- 3 ek. méz
- 15 csepp sztívia
- fél dl olívaolaj
- 5 dkg puha vaj
- 1 dl joghurt
- 1 tojás
- 1 bio citrom reszelt héja
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
- Készítsük elő a hozzávalókat, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Keverjük össze egy tálban a lisztet és a szódabikarbónát, morzsoljuk hozzá a gesztenyét.
- A reszelt sütőtökhöz adjuk a mézet, a sztíviát (vagy ehelyett is mézet), a citromhéjat.
- Habosra keverjük az olajat, a vajat, a tojást és a joghurtot, majd a sütőtökös részhez keverjük.
- Ezután mehet bele a lisztes rész, végül pedig keverjük bele az áfonyát.
- 40 percig sütjük.
- Ha már nem túl forró, óvatosan vegyük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni. Vastagabb szeleteket vágjunk, mert elég omlós, és a vékony szelet lekókad a kezünkben :-)
Jó étvágyat kívánok! :-)
Forrás:
Ezt a receptet dolgoztam át:
http://dolcevitablog.hu/2012/10/sutotokos-kuglof-2/
Hmmm, de nagyon jó lehet!! Nagyon tetszik az ötlet, hogy gesztenyével kombináltad, tuti kipróbálom!
VálaszTörlésKedves Judit,
VálaszTörlésa sztíviát mennyi nyírfacukorral vagy mézzel lehetne kiváltani? Olvastam, hogy a sztívia jóval édesebb a répacukornál, de nem ismerem az arányokat, még sohasem használtam. Tudnál segíteni?
hanga
Szia Hanga, pontosat nem tudok sajna mondani. Én tennék bele helyette egy evőkanál mézet, aztán megkóstolnám :-) Én minden sütit kóstolok, az édes arányokat sosem követem, mi a "hagyományos" arányokkal nem is szeretjük a süteményeket. Pontosat azért sem tudok mondani, mert míg pl. 10 deka kristálycukrot ki tudsz mérni, addig két evőkanál méz sosem lesz ugyanannyi :-) A sztívia nélkül én összesen 4-5 kanál mézzel édesíteném.
VálaszTörlésHa elkészíted, kérlek, add meg a bevált arányokat, biztosan nagy segítség lesz másnak is, köszönöm! ;-)