Vajkrém alaprecept

Szokásos probléma: a vaj egészséges, a margarin meg kenhető... :-)
Nos, itt a kenhető házi vajkrém! Egy konkrét vajkrémreceptet csupaszítottam le, hozok majd természetesen turbó változatokat is :-) De ha egy jól kenhető alap hiányzott ahhoz, hogy valaki megalkossa élete szendvicskrémjét, íme!

(Azt nem tudtam, hogy mitől működik, csak azt, hogy szuperül kenhető, hűtőből kivéve is. A választ aztán megtaláltam Helgánál: http://ezmegaz-krinsz.blogspot.co.at/2012/04/zold-vaj-medvehagymas-vajkrem.html)



Hozzávalók 10 deka vajkrémhez:
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek. hidegen sajtolt olaj (olíva a legkézenfekvőbb, de speckó krémekhez használhatunk különleges olajokat is)


Elkészítés 1:
  • A vajat vegyük ki a hűtőből, és várjunk, amíg megpuhul
  • Ezután vágjuk kis kockákra, és robotgép segítségével keverjük simára az olívaolajjal
  • Tegyük kis dobozba, vagy csomagoljuk alufóliába és mehet a hűtőbe.


Elkészítés 2:
  • A vajat gőz felett olvasszuk meg, vegyük le az edényt a tűzről, majd keverjük el benne az olívaolajat. 
  • Öntsük dobozba, vagy szilikonformába.


A 2. verzió előnye, hogy "jobban alakítható", ha pl. ajándékba készítünk szívecske, virág, stb. alakú ízesített vajat, akkor jobb ezt használni. Az 1. változat viszont tapasztalatom szerint jobban kenhető, és a vajat sem hevíthetjük túl.

Megjegyzések