Tündértorta tészta alaprecept

... vagyis cupcake, de szeretem magyarul nevén nevezni a dolgokat :-)

A tésztára hozok alapreceptet. A krémet/mázat tetszés szerint variálhatjuk, attól függően, hogy milyen tortácskát szeretnénk készíteni. Szóval most csak a tészta :-)

A könyvem szerint a hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük. Én ezt betartottam, a tészta pedig szuper lett. Tehát a vajat és a tojást vegyük ki a hűtőből, kb. 1 órával a sütikészítés előtt. 

Hozzávalók:

  • 125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna (vagy 2 teáskanál sütőpor)
  • 125 g vaj
  • 3 ek. méz
  • 2 tojás


Elkészítés:
  • A lisztet keverjük el a szódabikarbónával/sütőporral.
  • A vajat keverjük habosra a mézzel. Ne spóroljuk le az időt. Ha teljesen elvegyült, jöhetnek a tojások. Egyesével adjuk hozzá a mézes vajhoz, a másodikat csak akkor, ha az elsőt teljesen elkevertük.
  • Ha a tojásos-vajas masszánk szép homogén, keverjük bele a szódabikarbónás/sütőporos lisztet. Itt már ne keverjük sokat, nem tesz jót a tésztának. Csak addig, amíg elkeveredik, aztán állítsuk le a gépet.
  • Sűrű lesz a végeredmény, kanállal adagoljuk muffin formákba.
  • 180 fokon kb. 20 perc alatt süssük készre. Hagyjuk teljesen kihűlni.



Ha nem díszítjük ki a tetejét, akkor inkább muffint tésztát süssünk, ez ugyanis magasabbra feljön, és nem is ennyire tömött. Ennek a receptnek a lényege, hogy nem púposodik fel nagyon a süti, és szépen ki lehet dekorálni. Egy muffin pedig gömbölydeden szép :-)

Muffin is lesz majd, de egyelőre cupcake szerelem van :-D és kivételesen pár főétel is sorakozik a lefotózott remekek között :-))

Megjegyzések