Áfonyás csokitorta

Drága ismerősünk nemrég ünnepelte 18. szülinapját. Vagy a 28.-at, nem tudom ;-)



Az ünnepelt :-)



Hozzávalók egy kis tortaformához, kb. 15-18 cm:

A kakaós piskótához:
  • 6 tojás, szétválasztva
  • 3 ek. méz
  • 3 csapott ek. kakaópor
  • 4 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt (rizsliszttel szoktam piskótát készíteni, de most elfogyott)




A krémhez:
  • 250 g ricotta
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 ek. méz
  • 2 lap zselatin
  • 20 dkg áfonya (lehet fagyasztott is)




Elkészítés:
  • A tészta hozzávalóiból az alapreceptnél leírtak szerint piskótát készítünk. 190 fokon fél órát sütöttem, végezzünk tűpróbát.
  • 1 deci hideg tejszínből kemény habot verünk.
  • A ricottát kikeverjük a mézzel, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínt.
  • A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kb. 1 perc alatt felpuhulnak, ekkor leöntjük róluk a vizet.
  • A maradék fél deci tejszínt felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a felpuhult zselatinlapokat.
  • A hideg krémből kiveszünk egy keveset, ezt összekeverjük a zselatinos meleg tejszínnel, majd az egészet beleforgatjuk a maradék krémbe. Leírni bonyolultabb, mint megcsinálni, egyszerű hőkiegyenlítésről van csak szó :-)
  • A krémet kihűtjük.




A tortát másnap állítottam össze:
  • A tortalapot vágjuk ketté.
  • A krém kb. negyedét tegyük félre, a többihez mehet az áfonya (ha fagyasztottat használunk, éjszakára tegyük át a sima hűtőbe, hogy felengedjen).
  • Az áfonyás krémmel töltsük meg a tortát, hagyjunk belőle egy keveset, és kenjük körbe vele kívülről is a tortánkat. 
  • A fehér masszát tegyük csillagcsöves nyomózsákba és díszítsük ki vele a torta tetejét.




Hajrá! :-)


Megjegyzések