Drága ismerősünk nemrég ünnepelte 18. szülinapját. Vagy a 28.-at, nem tudom ;-)
Az ünnepelt :-) |
Hozzávalók egy kis tortaformához, kb. 15-18 cm:
A kakaós piskótához:
- 6 tojás, szétválasztva
- 3 ek. méz
- 3 csapott ek. kakaópor
- 4 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt (rizsliszttel szoktam piskótát készíteni, de most elfogyott)
A krémhez:
- 250 g ricotta
- 1,5 dl tejszín
- 2 ek. méz
- 2 lap zselatin
- 20 dkg áfonya (lehet fagyasztott is)
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból az alapreceptnél leírtak szerint piskótát készítünk. 190 fokon fél órát sütöttem, végezzünk tűpróbát.
- 1 deci hideg tejszínből kemény habot verünk.
- A ricottát kikeverjük a mézzel, majd óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínt.
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kb. 1 perc alatt felpuhulnak, ekkor leöntjük róluk a vizet.
- A maradék fél deci tejszínt felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a felpuhult zselatinlapokat.
- A hideg krémből kiveszünk egy keveset, ezt összekeverjük a zselatinos meleg tejszínnel, majd az egészet beleforgatjuk a maradék krémbe. Leírni bonyolultabb, mint megcsinálni, egyszerű hőkiegyenlítésről van csak szó :-)
- A krémet kihűtjük.
A tortát másnap állítottam össze:
- A tortalapot vágjuk ketté.
- A krém kb. negyedét tegyük félre, a többihez mehet az áfonya (ha fagyasztottat használunk, éjszakára tegyük át a sima hűtőbe, hogy felengedjen).
- Az áfonyás krémmel töltsük meg a tortát, hagyjunk belőle egy keveset, és kenjük körbe vele kívülről is a tortánkat.
- A fehér masszát tegyük csillagcsöves nyomózsákba és díszítsük ki vele a torta tetejét.
Hajrá! :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése