Fűszeres thai tészta

A neten bukkantam rá, nagyon szeretjük, sokszor volt már terítéken. Egy fokkal macerásabb, mint a Szezámos tészta, de ez bőven belefér :-) A leghosszadalmasabb az a része, amíg előkészítjük a "feltéteket"...



Fontos dolog: nem mindegy, milyen a szezámolajunk. Lehet kapni natúr szezámolajat, és pirított szezámolajat. Utóbbi sokkal kisebb üvegcsében van, rá is van írva, hogy fűszerezésre való. Így igaz, és amint megszagolod, rá is jössz, ebből spórolósan kell adagolni. A natúrt inkább bioboltokban kapod, a pirítottat nagyobb üzletláncok keleties részlegén. Mindkettővel próbáltam, mindkettővel finom, csak más arányban kell használni őket, ezt fel is tüntetem. Csak figyelj arra, milyened van :-)



Hozzávalók 2 személyre:
  • 1-2 szárított csilipaprika
  • 1 dl natúr szezámolaj VAGY 80 ml olaj (natúr sütőolaj, olíva...) és 20 ml pirított szezámolaj
  • 3 tk. méz
  • 3 tk. szójaszósz
  • 1 póréhagyma zöld vége
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb sárgarépa
  • 1 marék földimogyoró
  • 1-2 ek. szezámmag
  • opcionálisan: friss koriander (én ezt elhagytam)
  • 20-25 dkg spagetti



Elkészítés:
  • A paprikákat apróra vágjuk és a felforrósított olajban (vagy olajkeverékben) 2-3 percig kis lángon gyöngyöztetjük.
  • Ezalatt összekeverjük a szójaszószt a mézzel, majd beleszűrjük a paprikás olajat.
  • A répá(ka)t lereszeljük, kinyomkodjuk. Ez fontos lépés, különben eláztatja a tésztát. A mogyorót megpucoljuk, mozsárban apróra törjük. A hagymát felaprítjuk. Ha használunk koriandert, azt is felaprítjuk.
  • Ha az előkészületek vége felé járunk, sós vízbe tegyük oda a tésztát főni.
  • Szűrjük le, öntsük nyakon a szósszal, osszuk szét tányérokba. Jöhet rá a répa, a mogyoró, a hagyma és a szezámmag (koriander).



Jó étvágyat!


Forrás: http://asmallsnippet.com/2011/03/spicy-thai-noodles.html

Megjegyzések