Igazi őszi nyalánkság... Gyors, meleg, vitamindús... ;-) Az eredeti recept áfonyával és gránátalmával készíti, de amikor az ember lánya céltudatosan gránátalmáért indul, akkor nincs. A nagyobb bevásárlóközpontban sem, hát hogyne :-)
Ellenben rám mosolygott a vörös áfonya. Juhú, újra itt a szezonja a frissnek. Így kétféle áfonyához nyúltam. A morzsát kicsit megvariáltam, éppen egy kicsivel több zabpehely volt itthon, mint 10 dkg, egészen pontosan 12. Volt egy kis maradék aprított mogyoróm is, alig hittem a szememnek, 80 g :-) Mintha az égiek így akarták volna :-)
Készítettem 10-10 dkg-mal is, nem lett jobb vagy rosszabb, nem árt neki, ha egyik irányba elbillented.
Szabadon variálható recept. Leves gyümölcs az aljára, a morzsához pedig gabonapehely és aprított vagy darált dió/mogyoróféle. Remek recept maradékfelhasználásra is ;-)
Hozzávalók:
- 120 g zabpehely
- 80 g mogyoró (nálam pirított, aprított)
- 2+1 ek. kókuszvirágcukor
- 80 g puha vaj
- 125 g kék áfonya
- 100 g (apró) vörös áfonya
- 3-4 ek. víz
Elkészítés:
- Ha nyers vörös áfonyát használsz, cukros vízben puhára kell párolni. Adj hozzá néhány evőkanál vizet, 1 ek. (kókusz)cukrot, majd forrástól számítva néhány percig alacsony lángon rotyogtasd. Ha fedő alatt hagyod, magába szívja a szirupot, amíg a maradékot előkészíted.
- A morzsához a zabpelyhet, a mogyorót és a kókuszcukrot összekeverjük, majd a puha vajjal elmorzsoljuk.
- Négy kis hőálló formát kivajazunk, az alján elosztjuk a gyümölcsöket. (Második nekifutásra egy kisebb tepsiben készült, nem kell feltétlenül hőálló tálakba porcióznod!)
- A morzsát elosztjuk a gyümölcsök tetején.
- 200 fokon 15-20 percet sütjük, amíg a morzsa megpirul.
http://noklapja.nlcafe.hu/konyha/2015/11/30/fozz-szuperelelmiszerekbol-afonyas-granatalmas-zabpelyhes-morzsasuti/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése