Almás-málnás puffasztott kölesszelet

Újabb szelet, remélem nem unjátok, de rákaptam! Hiába, ha az embernek sikerélménye van... :-) 
Jó sok receptből gyúrtam össze... Innen az ízesítés tetszett, onnan a "kötőanyag", amonnan meg... már nem is tudom... Kíváncsi voltam arra is, hogy a Mogyoróvajas amarantszelet működne-e agavészirup helyett mézzel. Működik :-)
Az amarantot kicsit untuk, müzli is volt többször, így a puffasztott kölesre esett a választásom. Ragacsosabb, mint az amarantszelet, én a mézre gyanakszom, de lehet, hogy a köles nagyobb mérete miatt nem az igazi a tartása. Mindenesetre szépen összefogta ezt is, le kell nyalogatni az ujjacskákat utána, az a biztos. Szerintem nem lesz ezzel gond ;-)



Hozzávalók kb. 14 darabhoz:
  • 1 dl mandulavaj
  • 1 dl méz
  • 5 dl puffasztott köles
  • kis marék fagyasztva szárított málna
  • kis marék aszalt almaszelet
  • őrölt vanília, vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
  • csipet himalája só



Elkészítés:
  • Kezdjük a forma előkészítésével, mert a massza hamar köt :-) Egy vágódeszkára sütőpapírt terítettem, majd egy négyszögletes sütőkeretet kb. A/5 méretűre összehúztam és ráállítottam. Ha van kisméretű tepsid, azt is kibélelheted sütőpapírral. Ne tartós sütőpapírt használj, mert a végén el fogod vágni!
  • Gőz felett megolvasztjuk a mandulavajat és a mézet.
  • Amíg olvad, a szárított málnát és a szárított almát feldaraboljuk.
  • A kölest összekeverjük a málnával, az almával, a sóval és a vaníliával.
  • A megolvadt mandulavajas mézet a száraz hozzávalókhoz öntjük, sietve összedolgozzuk, és a formába öntjük. Ragacsosabb, mint agavésziruppal, nedves kézzel lapogassuk le a masszát.
  • Tegyük hűtőbe dermedni, kb. 1 óra múlva szeletelhető.


Jó étvágyat!





Források:
http://www.afitnurse.com/2016/03/chewy-raspberry-apple-granola-bars.html
http://www.foodiecrush.com/chewy-almond-butter-power-bars/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+foodiecrush+(foodiecrush)
http://www.tee-kesselchen.de/2015/01/21/erdnuss-quinoa-happen-vegan/

Megjegyzések