Kristálygomba limonádé alaprecept

Hódít a kristálygomba… De az is lehet, hogy csak én értesültem róla későn :-) Elkészítése egyszerű, hatása nagyszerű. Segíti az emésztést, támogatja a bélflórát. Bővebben itt olvashatsz róla: Japán kristálygomba

Szükséges eszközök:
  • Egy nagy, 1,5-2 literes edény – ez lehet egy óriás befőttes üveg, vagy egy nagy műanyag doboz/vödör is
  • Műanyag szűrő (a gomba nem szereti a fémet, ha lehet, ne érintkezzen vele)
  • Műanyag kanál
  • Ha biztosra akarsz menni, üvegbe töltéskor legyen a kezed ügyében egy műanyag tölcsér is :-)
Hozzávalók: 
  • 6 ek. Kristálygomba (Beszerzéséről érdeklődj a neten, a rendszeres fogyasztóknak mindig lesz szaporulatuk. Én is szívesen küldök, ha tudok, dobj nekem egy E-mailt: kincsesbarlangblog@gmail.com)
  • 10 dkg kristálycukor, ez kb. 8 evőkanál (Nyugodtan beleteheted akkor is, ha nem eszel cukrot. A gombácskák számára ez fontos táplálék. Addigra, mire Te a limonádét fogyasztod, ők átalakítják.) Próbálkoztam kevesebbel is, de nem nagyon akartak szaporodni a kicsikéim. Vigyázz, ne legyenek alultápláltak. Gőzerővel dolgoznak az egészségedért, adj nekik enni ;-)
  • Néhány szem aszalt gyümölcs, kb. egy lapos evőkanál, de ezt nehéz kimérni. Szórj bele, és kész :-) Használhatsz akár kandírozottat is, hiszen ez a cukor is átalakul
  • Egy negyed vagy egy fél citrom, ízlés szerint – alaposan mosd meg, vagy ez esetben ruházz be inkább bio citromra, hiszen pár napig ázik a vízben. Én a biztonság kedvéért csak a levét facsarom bele
  • 1,5-2 liter víz – ne használj tisztított vizet, a gombának jó a mezei csapvíz. Ugyanaz a helyzet a vízzel is, mint a cukorral. A gomba igénytelen, a szűretlen vízben neki táplálék van
Elkészítés: 
  • A gombákat kézmeleg vízben (langyosnál melegebb, de nem forró!) mosd át
  • Helyezd őket a nagy edénybe, és szórd rá a cukrot
  • Mehet rá az aszalt/kandírozott gyümölcs, a víz és a citrom
  • Lazán helyezd rá az edényre a tetejét. Ne csavard, vagy pattintsd rá, mert ezzel gátolod az erjedést
  • Hagyd állni 2-3 napig. Kóstolgasd, és meglátod, hogy ízlik jobban. Minél tovább hagyod, annál pezsgősebb lesz. Meleg helyen legyen, de ne tedd ki a tűző napra.
  • 2-3 nap után szűrd le, az aszalt gyümölcsöt halászd ki belőle (a citrommagot is:-D), a citromot facsard bele, majd töltsd üvegbe. Hűtőben jó pár napig eláll, oszd be addig, amíg kész nem lesz a következő adag.
  • Kezdődhet elölről az egész, mosogasd át, és készülhet a következő adag.
  • Ha nem akarsz limonádét készíteni belőle, akkor jó alaposan cukrozd meg (legyen mit ennie…), önts rá vizet, és tedd be a hűtőbe. Nyaraláskor én is ezt csináltam, jól elvoltak nélkülem több mint egy hétig…
  • Szaporodik a gombánk, ha felesleged adódik, osztogasd el. Vagy ha jól esik, készíts még egy adagot, és akkor bőven jut minden napra :-)


Forrás: http://medi.hupont.hu/8/1-kristalygomba

Megjegyzések