Direkt nem mézeskalács-fűszerkeverék a neve, én eddig már több mindenbe használtam, ami nem is mézeskalács :-)
Hozzávalók:
- 1 teáskanál kardamom (pucolva)
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál ánizs
- 1 teáskanál édeskömény
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál borókabogyó
- 1 csillagánizs
- 2-3 szegfűbors
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
- Amiből csak lehet, válasszunk egész fűszert.
- Tegyük őket egy serpenyőbe, pirítsuk illatosra.
- Ezután vegyük le a tűzről és daráljuk le a keveréket. A darálóba már tegyük hozzá az őrölt fűszereket is.
- Töltsük kis üvegbe vagy zárható kis dobozba.
Nem lesz túl sok belőle, de mivel csak kiskanálnyi mennyiségek kellenek a karácsonyi süteményekbe és édességekbe, kiadós az adag. Inkább készítsük el többször frissen.
Gasztorajándéknak is kiváló lehet!
Frissítés, 2012:
Idén is elkészült ugyanez a fűszerkeverék... Most nem kávédarálóban őröltem meg, hanem mozsárban törtem össze a pirított fűszereket. Jó kis munka volt, türelem és idő kell hozzá, mire porítani tudjuk a hozzávalókat :-) Jó kis torna, megéri! A lényeg, hogy ne adjátok fel, mert a végére por lesz, ezt garantálom :-)
Frissítés, 2012:
Idén is elkészült ugyanez a fűszerkeverék... Most nem kávédarálóban őröltem meg, hanem mozsárban törtem össze a pirított fűszereket. Jó kis munka volt, türelem és idő kell hozzá, mire porítani tudjuk a hozzávalókat :-) Jó kis torna, megéri! A lényeg, hogy ne adjátok fel, mert a végére por lesz, ezt garantálom :-)
Hozzávalók forrása: http://www.hajokonyha.hu/recept?1479
A boróka ötlete innen van: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/bionom-mezeskalacs-antalvali-modra.html
A boróka ötlete innen van: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/bionom-mezeskalacs-antalvali-modra.html
Megjegyzések
Megjegyzés küldése