Piskóta alaprecept

Jöjjön a kedvelt piskóta alapreceptje. Készülhet belőle gyümölcsös sütemény, torta, tekercs, bármi. A hozzávalók mennyisége a felhasznált tojásokhoz aránylik. Egy kisebb gyümölcsös piskótához elegendő lehet  3-4 tojás is, egy nagyobb tortához legalább 6-ra van szükség. Ezt mindig megtudjuk a konkrét receptből.



Hozzávalók:

  • ahány tojás, annyi csapott evőkanál liszt - lehet bármilyen teljes kiőrlésű liszt, de ha az igazi sárga színű piskóta a cél, akkor barna rizslisztet használjunk (a búzától barnás lesz a színe, de az ízélményen nem változtat :-D)
  • adhatunk hozzá picit vizet is, tojásonként fél evőkanálnyit (=vizes piskóta)
  • édesítés ízlés szerint (méz, sztívia, xilit...)
  • (recept függvényében kerülhet még bele bármi, darált mag, kókusz, kakaó, fűszerek...)


Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. Akkor jó, ha a tálat fejre tudjuk fordítani úgy, hogy a hab nem csúszik ki - én ki szoktam próbálni :-)
  • Egy keverőlapátot vagy egy széles fakanalat veszünk a kezünkbe, és szépen óvatosan, de határozott mozdulatokkal (alulról felfelé keverve) hozzáadjuk a többi hozzávalót: egyesével a tojások sárgáit, majd evőkanalanként a lisztet (szépen egyenletesen szórjuk rá a habra, ne csak úgy "zsupsz bele"!) Ezután jöhet az édesítőszer, ha mézzel dolgozunk, lassan csorgassuk bele.
  • Ezután attól függ, mit készítünk. Tehetjük tepsibe, és szórhatunk rá gyümölcsöt, vagy készíthetjük tortaformában is. 
  • A piskótatésztát kb. 180 fokon süssük. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik. Legelőször csak 10 perc elteltével kukkanthatunk be, így nem lesz baja. A sütési idő attól függ, hány tojásból készült a tészta, illetve milyen vastagon van a tepsiben. Végezzünk tűpróbát: ha már nem ragad tészta a tűre, készen vagyunk. Hagyjuk a formában kihűlni (hacsak nem tekercs készül belőle), a felpúposodott tésztánk szépen kisimul majd.


Készítettem egy fincsi szilvás tortát, holnap jövök a recepttel, csak előbb a piskótát szerettem volna feltenni, fogom még mostanában használni...

Megjegyzések