Ütős anyag... mindkettő... :-)
Egy falat menyország... |
Ha megnézed egy bolti marcipán összetevőit, a mandula alig éri el a 40-60%-ot. És lehet, hogy sokat mondtam. Még drága, elvileg minőségi termékeknél is előfordul, hogy a cukor is megelőzi a sorban! És akkor az ún. hamis marcipánokról nem is beszélve...
Bezzeg ez, amit kreáltam... :-) nem bonyolult, tessék nekiállni! Megéri ;-)
Hozzávalók kb. 10 dkg marcipánhoz
1. Variáció:
- 10 dkg mandula
- 1 ek. xilit/nyírfacukor
- 15-20 ml (kb. egy evőkanál) víz, nem több!
2. variáció:
- 10 dkg mandula
- 2 ek. méz (Ebből sem kell több! Az elején kilátástalannak tűnhet a harc, de összeáll. Ha sokat teszel bele, folyós lesz.)
Elkészítés:
- A mandulát megpucoljuk: rövid időre, kb. fél percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd leszűrjük, és ha kicsit kihűlt, könnyen kinyomhatjuk a héjából
- Ledaráljuk (vehetünk készen is pucolt, darált mandulát, ezzel viszont óvatosan, mert "nyomokban ezt meg azt tartalmazhat"
- Összekeverjük a többi hozzávalóval.
- Felhasználásig fóliába csomagolva tedd a hűtőbe
A vizessel könnyebb dolgozni, candida diétát tartók is fogyaszthatják, a mézes massza nagyon ragad, jóóó pár perc, mire összeáll, viszont természetesebb. Lehet választani, rosszul semmiképp nem járunk :-) Én mindkettőt egyszerre készítettem el, utólag nem tudtam megmondani, melyik melyik... :-)
Mennyei, mindenkit bátorítok, készítse el! ;-) Soha többet nem fogsz a boltban venni :-P
Forrás (illetve inkább csak megerősítés, mert én is hasonlóképpen képzeltem a házi marcipánt):
Ízek és érzések 2011. novemberi szám
Joan Napeledel c. könyve
Nagyon jól néz ki! És milyen finom lehet...! Nyírfacukrot hol lehet venni - mert ehhez még nem volt szerencsém - bioboltban talán?
VálaszTörlésFinom is, tömény mandula :)
TörlésBioboltban, drogéria élelmiszer részén, és nagyobb élelmiszerboltban is kapsz. Nyírfacukor vagy Xilit lesz ráírva. Olyan is van, aminek "Xukor" a márkaneve, ő is ilyen :-) kicsit drága, de mi már leszoktunk az édes dolgokról, így nem teszek sokat az ételbe. És általában akkor használom, ha valamiért nem a mézhez nyúlok. Szóval kiadós :-)