Az útifű maghéjjal megrekedt a hozzávalók bemutatása, pedig azt hittem, lelkesebb leszek e téren. De most megtöröm a jeget :-) Jöjjön a másik kedvencem, az „aztékok ősi kincse”, a chia mag.
Chia magocskák |
Sokat dob egy értékes anyagon, ha nem „csak” tápanyagban dús és egészséges, hanem nagyon praktikus is. Nos, a chia ilyen!
1. Konyhai praktikák:
- Ha tehetem, kiváltom a tojást a süteményekben, tésztákban, mert ételtársítási szempontból nem túl szerencsés gabonával együtt fogyasztani. Ez nem jelenti azt, hogy el kell hagyni, de nem szabad túlzásba esni. Piskótát és más olyan süteményt, ahol szükség van a felvert tojásfehérjére, természetesen tojással készítek, de „kötőanyagnak” jobban szeretem a chiát. Vízbe kell áztatni, így egy kis idő után zselészerű anyagot képez maga körül. (Próbálkoztam lenmaggal is, ez az általánosabb tojáshelyettesítő, de a chia jobban bevált.) Egy tojásnak kb. 1 teáskanál chia mag felel meg, melyet előzőleg fél deci vízbe áztatunk.
- Persze nem csak tojás helyett használhatjuk, belesüthetjük bármilyen tésztába, (szárazon is, ha nem kötőanyagnak szánjuk, akkor nem kell áztatni), semmilyen mellékíze nincsen. (Íze sem nagyon :-D)
- Ugyanúgy, mint az útifűvel, készíthetünk belőle nyers pudingokat. Nem lesznek olyan keményen zselések, mint az útifűtől, inkább folyós "puding" állaga lesz. Hozzákeverhetjük gyümölcspüréhez vagy növényi tejhez, kiválóan laktató reggelink (vagy vacsoránk) lesz.
Először húztam a szám az ára miatt, de olyan régóta megvan a 20 dkg-os kiszerelésem, és olyan sokszor használtam már – ennek ellenére van még bőven. Egyszerűen imádom használni. Beleszerettem, de most annak is itt az ideje, hogy mélyebbre ássam magam…
2. A praktikák mellett természetesen kiváló táplálék is
Nézzük, milyen hasznos anyagokat tartalmaz: többszörösen telítetlen zsírsavak (Omega zsírsavak), rost, fehérje és ásványi anyagok (kálcium, magnézium, vas)
Kép forrása: http://www.originalchia.hu/tapanyagtartalom/ |
És melyik mire jó?
Omega 3
- segíti az immunrendszer működését
- jótékony hatással van a koleszterinszintre, a magas vérnyomásra, a vérkeringésre és a cukorbetegség egyéb mellékhatásaira
- javítja a látóhártya, valamint az agy-és idegsejtek működését
- javítja a koncentrációs képességet, segíti az olvasási és tanulási készség fejlődését
- a kismamák megfelelő Omega 3 zsírsavellátottsága befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését
- a szoptatás során segíti a csecsemő szellemi fejlődését
Omega 6
- semlegesíti a savakat
- fontos szerepet játszik az anyagcsere megfelelő működésében
- jótékony hatással van a cukorbetegség tüneteire
- szépíti a bőrt, a hajat, a körmöket
Antioxidánsok
- megvédik a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától, melyek pl. napozás, stressz, helytelen tálpálkozás vagy környezetszennyezés hatására képződnek
- lassítják az öregedést
- csökkenti az Alzheimer-kór és az izom degeneráció tüneteit
Fehérjék
- fontos szerepet játszanak az izmok, a csontok és a bőr regenerálódásában
- az enzimek és a hormonok fontos építőkövei
- belőlük alakulnak ki a test szövetei és segítségükkel maradnak fenn.
- testünk körölbelül 20%-a fehérjéből áll, amit folyamatosan pótolnunk kell, mert raktározódásra, felhalmozásra nem képes.
- az aminosavak a fehérjék építőkövei. Egy részüket a szervezet képes előállítani, míg másokat étkezés útján kell bejuttatni
Élelmi rostok
- segítik az emésztést, feltöltenek tápanyaggal, ezáltal nem eszünk többet, mint amennyire szükségünk van
- a gyomorban felszívja a vizet, ezáltal növeli a teltségérzetet
- segíti a szénhidrátok anyagcseréjét: késlelteti a gyomor kiürülését, valamint gyorsítja a szénhidrátok vérbe történő kibocsátását.
- Az oldható rostok vízzel összekeverve gélszerű anyagot alkotnak és megduzzadnak. Ezáltal pl. mérséklik a vércukorszintet és csökkentik a koleszterinszintet.
- Az oldhatatlan rostok nem áthaladnak az emésztő rendszeren közel eredeti formájában. Hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez, segítik a belek működését és csökkentik a vastagbél rák kialakulásának kockázatát.
Kálcium
- szilárdságot ad a csontoknak, ezáltal képes a csontváz az egész test terhét viselni
- hiánya az anyagcsere felbomlását jelzi
- elősegíti a szív-és izomösszehúzódást, a véralvadást, az emésztést
Magnézium
- testünk összes sejtjében megtalálható
- fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban az enzimek működésében
- szervezetünk nem tudja előállítani, ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy táplálkozásunkkal bejuttassuk a szervezetünkbe
Vas
- nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzéséhez
- elősegíti a növekedést
- fokozza a szervezet ellenálló képességét
- hiánya fáradtságot, sápadtságot, vashiányos anémiát eredményez
Az éllettani hatásokat itt olvastam: http://www.originalchia.hu/
Szia! Tényleg szupermag a chia, sajnos az ára is szuper magas, de hát nincs mit tenni...
VálaszTörlésÉrdemes nagyobb mennyiséget venni. Nálunk a 2x50 dkg folyamatosan akciós. Jól eláll és tényleg mindenbe mehet. Nálunk pl. nincs reggeli nélküle. Kevés gyümölcslébe, gyümölcsteába, müzli mellé, tejbe, joghurtba megy a napi "kötelező" két kávéskanálnyi. A többi az élvezet. Pl. (most) mirelit máltnát pépesítettem bele a chia, a gyerekek úgy nyomták be, hogy csak lestem. A férjem, aki ki nem állhatja az apró magos gyümölcsöket (eper, málna, szeder), simán megeszi a müzlijében. Mindenkinek ajánlani tudom!!!
VálaszTörlésJuci
És mi az a nálunk? :-) Bár az a kiszerelés nekem sok lenne, mondom, a 20 deka is elég kitartó :-) Mondjuk fogyaszthatnánk sokkal többet is belőle...
TörlésNézd csak, Reni (vagy csak a Renáta jó? akkor bocsánat!!), mindjárt tudunk spórolni rajta ;-)