Tavaly rákészültem a birsalma eltevésre, mert Párom szüleinél van egy birsfa. Csakhogy tavaly nem termett :-)
Már ki is ment a fejemből ez a kis fiaskó, aztán idén meglepett az apósjelöltem, kaptam ugyanis 5-6 díszpéldányt. Belevetettem magam :-)
Nagy divat itt Ausztriában az "Apfelmus", ami almapürét jelent. Ugyanúgy üvegekben kapható, mint mondjuk a lekvár. Ilyet készítettem, csak birsből. Jó lett :-)
Csak birsalmára lesz hozzá szükségünk :-)
Elkészítés:
- Az üvegeket és a kupakokat kifőzzük, papírtörlőre téve lecsöpögtetjük.
- A birsalmákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk, és felkockázzuk őket.
- Feltesszük egy nagy fazékban főni, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi.
- Ha puhára főtt (kb. fél óra, de kóstolgatni kell), levesszük a tűzről és botmixerrel simára turmixoljuk.
- Mehet vissza a lángra, ha túl sűrű lenne a püré, adhatunk még hozzá egy kis vizet. 1-2 kis pohárral én öntöttem bele.
- Ha újra felforr, belemerjük az üvegekbe, rácsavarjuk a tetőt, és fejre állítjuk (így keletkezik a vákuum).
- Biztos ami biztos, 10-15 perc múlva tegyük szárazdunsztba, és abban hagyjuk kihűlni.
Én ezt is, mint eddig minden befőzött üveget, odaállítottam az ágy mellé. Valamiért finomabb lesz, ha velünk alszanak :-)))
Ha van kéznél birsalma, tegyetek el ilyen pürét, mert sütöttem belőle egy isteni sütit, kár lenne kihagyni ;-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése