Nudli

Igazi nagymamás recept. Két okból: 1. tipikus mamás étel, amit hétvégente nála eszünk. 2. nem tudok pontos mennyiségeket mondani :-)



Nagyon egyszerű tészta, de ez is olyan recept, aminek az ember lánya nem mer nekiállni, mert a mama bizony magasra tette a lécet... De meg kell rázni magunkat és nekiveselkedni, ugyanis ha mi is szeretnénk ilyennel meglepni az unokáinkat, akkor neki kell látni, hogy a következő harminc évben be tudjuk gyakorolni ;-)



Leesett nálunk a hó. Hivatalosan is itt a tél. Maria Treben azt mondta, minden évben meg kell mosni az arcunkat az első hóval, és akkor szépek maradunk. Én minden első hóban halálra fagyasztom a pofim, nagyon remélem, hogy igaza van... :-) Készüljetek, ha M.o.-ra is beköszönt a hó, legyetek résen! Csak ne az út széléről, keményre fagyott fekete benzines hóval :-))))




Vissza a nudlihoz.


Hozzávalók 4 főre:
  • kb. 1 kiló krumpli
  • kb. 12 ek. teljes kiőrlésű liszt
  • csipet himalája só
  • kb. 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölymorzsa (bizony, itt ilyen is van a piacon :-D)
  • 1-2 ek. nyírfacukor



Elkészítés:
  • A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük.
  • Összetörjük. Nekem nem volt itt kéznél krumplinyomóm, villával estem neki. Kicsit tovább tart, de így sem lehetetlen.
  • Hozzágyúrjuk a lisztet. Kanalanként adagoljuk. Kemény, gyúrható tésztát kell kapnunk. Jól álljon össze, de ne legyen kőkemény. (Igen, tudom, ezekkel az utasításokkal lehet valakit az őrületbe kergetni, aki épp nudlifőzést tanul. De ez van...)



  • Nudlinak formázunk. Azt tanácsolom, először csak keveset, mondjuk egy maréknyit, ezt főzzük is ki, és ha nem jó az állaga, még javíthatunk a tésztán. Én pórul jártam, csak ezért mondom :-) Benudliztam majdnem mind, majd a vízben szinte szétestek. Össze kellett gyúrnom az egészet, a lisztet pedig pótolni. (A receptben természetesen már a jó arányok szerepelnek, ne ijedj meg!) És újra nudlizni. Ezt spórold meg magadnak!
  • Mama tippje: nyújtsuk ki a tésztát, vágjunk belőle téglalapokat, és ezeket sodorjuk össze. Nekem nem volt így sem egyszerűbb, de leírom, hátha segít. Kinek a pap, kinek a papné ;-)
  • Vizet forralunk, ha felforrt, picit megsózzuk. Lejjebb vesszük a gázt, hogy a víz gyöngyözzön. Kifőzzük benne a nudlikat. Pár perc alatt kész vannak.
  • A morzsát megcukrozzuk, megpirítjuk, ha már illatozik, kész van. Beleforgatjuk a nudlikat.
  • Szilvalekvárral tálaljuk.


Jó étvágyat! :-)



Megjegyzések