Linzertészta alaprecept (Omlós tészta)

Első alaptészta receptnek jöjjön egy olyan sütemény, ami garantált sikerélményt nyújt :-) Nemes egyszerűséggel csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, majd ki kell sütni a remekművet. Nem kell pihentetni, nem igényel különösebb jártasságot, mégis nagyon hálás: istenien finom, omlós… :-)

A tészta nagyon egyszerű: a szárazanyag és a zsiradék aránya 3:2 legyen, a tésztát hidegen dolgozzuk össze. Óvatosan a sütéssel, ez ugyanis az egyetlen fájó pont: ha vékony linzernek készítjük, nagyon hamar sül, 5-10 perc bőven elég. Figyeljünk, nehogy kárba vesszen.

Mindenki tudja: nem a pontos dkg a fontos, hanem az, hogy „érezzük a tésztát”. Ez aligha segítség egy kezdő konyhatündérnek, pontos mennyiségeket viszont nem mindig olyan egyszerű megadni.

Javaslatom, hogy készítsük el a fenti alapreceptet, tehát gyúrjunk össze 30 dkg lisztet 20 dkg vajjal (én ezt használom margarin helyett). Mivel hidegen kell összegyúrni az alapanyagokat, ne olvasszuk fel a vajat. Én kis kockákra szoktam felvágni, így könnyebb a dolgom. Először ököllel széttrancsírozom a lisztre rádobált vajkockákat, ezután pedig jól megmarkolászom a tésztát. Pár perc alatt összeáll. Forgassuk át, szokjuk, nézegessük :-) Ő lesz a kiindulási pont. Bármit variálunk a tésztán, a végén ugyanehhez az állaghoz kell visszatérnünk. 
Ha pl. mézzel ízesítünk, vagy beledobunk egy tojást is a sütibe, az folyóssá teszi a tésztát. Mivel nem tudom, hogy pontosan mennyi mézet fogsz beletenni, illetve mekkora tojás akad a kezed ügyébe, abban sem tudok segíteni, hogy pontosan hány dkg lisztet kell emiatt hozzátenned. Lehet, hogy én pár dekával kevesebbet írok, a Te tésztád viszont ragacsos marad, amivel nehezen dolgozol, és majd egy életre elmegy a kedved a linzertől. Hát ezt semmiképpen sem szeretném :-)

Ezért fontos először a két alap hozzávalót összegyúrni, hogy lásd, milyen állag a cél… Hidd el, utána hagyatkozhatsz majd a megérzéseidre. Amikor pl. pótolod a lisztet, rájössz, vannak olyan ösztöneid, amikről eddig nem is tudtál ;-)
Nem is olyan nehéz ez az „érezni a tésztát”dolog, csak bonyolultnak hangzik…

Variációk a hozzávalókra:
  1. zsiradék: én eddig vajjal készítettem a linzereimet. Kókuszzsírral nem igazán jött össze, a kezem melegétől hamar folyós lett (hisz szobahőmérsékleten olvad), a hűtőben viszont kővé dermedt... Szeretjük a kókuszolaj e tulajdonságát, de sajnos nem az omlós tésztánál :-)
  2. szárazanyag: a liszt egy részét kedvünk szerint helyettesíthejük pl. kakaóval, karobbal, gabonakorpával, darált dióval/mogyoróval/mandulával stb. Lisztből teljes kiőrlésűt használjunk :-)
  3. fűszerezzünk bátran 
  4. édesítés: vegyük figyelembe, hogy a méz és a növényi szirupok folyóssá teszik a tésztát, ezért kicsivel több lisztet kell használnunk. Ezért javaslom, előbb az alaptésztát készítsd el, utána édesíts. A nyírfacukor/xilit nem befolyásolja az állagát, ha őt választjuk, mehet bele a legelején, a szárazanyaghoz keverve.
  5. tehetünk bele egy tojást is (elég a sárgája, de ha nem tudjuk másra felhasználni a fehérjét, mehet bele az is, semmi baja nem lesz tőle) – jobban összetartja a tésztát. Tömörebb lesz, nem lesz annyira omlós. Próbáld ki, Neked hogy ízlik jobban. Nyilván ilyenkor is növelni kell a lisztet. 
  6. Tojás helyett tökéletesen összetartja a tésztát a chia mag is. Áztass be 1 evőkanálnyit 1 deci vízbe, és ha bezselésedik, add a tésztához.
  7. "Kötőanyagnak" :-) használhatunk 1-2 evőkanál tejfölt vagy joghurtot is
A tojást/chia magot akkor javaslom használni, ha "kényes" lisztből készül a tészta, pl. rizsliszt, kukoricaliszt, illetve akkor, ha a szárazanyag egy része mandula vagy dióféle. Így nehezebben áll össze a tészta, össze-vissza szakad és törik. Nem árt bele a kötőanyag.

Nyújtásnál jó alaposan lisztezzük meg a deszkát és a sodrófát is. Ha bajlódunk vele, akkor segíthetünk magunkon egy kis folpack-kal. Terítsünk ki egy nagy darabot a deszkára, tegyük rá a tésztát, erre borítsunk még egy réteg fóliát. Így könnyedén kinyújthatjuk, nem törik, nem szakad, nem ragad.

Nézzük, mi mindenre használhatod ezt a fajta tésztát:
  • Készíthetünk belőle linzert: nyújtsuk ki, szaggassuk ki és süssük meg. Lekvárral össze is ragaszthatjuk őket. Ha ezt csokival bevonjuk, tádáááám: isler :-)
  • Ha nincs deszkánk és/vagy szaggatónk (vagy csak változatosságra vágyunk), készítsünk diónyi gombócokat, kicsit lapítsuk le és mehet ugyanúgy a sütőbe - puszedli :-)
  • Torta alaptésztája is lehet ez az omlós tészta. A kinyújtott tésztát tegyük egy tortaformába (vagy csak egy tepsibe), úgy, hogy a tésztából jusson a peremre is. Töltsük meg gyümölccsel vagy valamilyen krémmel. Be is rácsozhatjuk a tetejét: kis kukacokat gyúrunk, vagy késsel/derelyevágóval hosszú csíkokat vágunk, és keresztbe tesszük a süti tetején
Jó étvágyat! :-)

Kapcsolódó recept(ek):
Mogyorós linzer
Levendulás Linzer 
Sütőtökös torta szilvaszósszal (gluténmentes)
Ánizsos puszedli


Forrás: http://antalvali.com/comment/39052/alaptesztak

Megjegyzések