Sütőtökös torta szilvaszósszal (gluténmentes)


Sokáig nem tudtam, mi is az a „vkf!”, amit gasztrobloggerek emlegetnek. Most, hogy én is blogot írok, fel kellett fednem a rejtélyt :-)

VKF! = Vigyázz, Kész, Főzz!

Egy verseny, ahol mindenki nyer... Havonta kerül „megrendezésre”, a házigazda kiír egy témát (pl. sütőtökös vegetáriánus étel), a lelkes gasztrorajongók pedig minden kreativitásukat bedobva készítenek valamit. Ezt közzéteszik blogjukon (ha van), elküldik a házigazdának, ő pedig készít egy összefoglalót a beérkezett „pályázatokból”.

A mostani témája a sütőtök. Magában sütve sosem rajongtam érte, talán épp ezért éreztem a kihívást :-) Behunytam a szemem, és ezt a pitét-tortát alkottam...


Ínycsiklandozó szelet



Nem vagyok gluténmentes étrenden, törekszem az arany középútra. Azt sem tartom jónak, ha valaki egy divatos diéta miatt teljesen kiiktatja az életéből, pedig ehetné, és azt sem, ha valakinek a gabona = búza (vagy rosszabb: gabona = fehér búzaliszt). Szemezgetek gluténmentes ételekkel, szélesítik az amúgy nem túl tág kulináris világom :-)
Így ez az étel kukoricalisztből készült. De nem csak a gluténmentesség miatt, úgy éreztem, a kukorica édeskés íze tökéletesen passzol majd a sütőtökhöz. Hmmmm... :-)

Hozzávalók:
  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg vaj
  • kb. 1 kg sütőtök (nyersen mérve)
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg
  • egy teáskanál őrölt fahéj
  • 1-2 evőkanál méz vagy más természetes édesítő (attól függ, milyen édes a tök, és persze ízlés kérdése is)
  • 20 dkg aszalt szilva
  • szeletelt mandula
  • opcionális: 1 csapott evőkanál chia mag1 dl vízbe legalább fél órára beáztatva (nagyon szépen összetartotta a tésztát, nem porladt annyira, mint a chia nélküli verzió – plusz rendkívüli omega 3 zsírforrás :-D)


Elkészítés:
  • Áztassuk be az aszalt szilvát annyi vízbe, ami épp ellepi, hogy kicsit felpuhuljon.
  • Készítsük el a tésztát: omlós tésztát gyúrunk a kukoricalisztből és a vajból (ha élünk a chia nyújtotta lehetőséggel, azt is adjuk hozzá, természetesen áztatóvízzel együtt). Ha szükségesnek érezzük, tehetünk hozzá mézet – ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen ragadós, előfordulhat, hogy 1-2 evőkanálnyi liszttel többre lesz szükségünk. Tegyük be a hűtőbe.
  • A sütőtököt szurkáljuk meg villával és toljuk be a sütőbe. A sütési idő kb. 40-50 perc, közben néha nézzünk rá...
  • Készítsük el a szilvaszószt: aprítógépben daraboljuk fel a szilvát, adjunk hozzá egy kevés vizet is. Használhatjuk az áztatóvizet is, de ne egyszerre adjuk hozzá az összeset. Inkább folyamatosan adagoljuk, ne legyen túl folyós. A cél, hogy rá tudjuk majd kenni a sütink tetejére.
  • Amikor kb. fél órája sül a tök, vegyük ki a tésztát a hűtőből. Osszuk el 1/3-2/3 arányban. A nagyobb darabot nyomkodjuk egy kivajazott piteforma aljára. A kisebb darabból készítsük el a pite peremét. Hogy egyenletes legyen a tészta, négy kukacot sodortam, és négy részletben nyomkodtam a forma oldalába. Így nagyjából egyforma lett. :-) Villával szurkáljuk meg az alját, hogy sütésnél ne púposodjon fel.
  • Vegyük ki a tököt, tegyük be a tésztát – közepes lángon, 10 percig sütjük.
  • Elkészítjük a tölteléket: pucoljuk meg a sütőtököt, villával törjük szét, adjuk hozzá a fűszereket (szegfűszeg, fahéj), és ha szükségesnek érezzük, tegyünk még bele mézet.
  • Ha letelt a 10 perc, vegyük ki a pitét a sütőből. Merjük bele a tökös krémet, oszlassuk el rajta egyenletesen a szilvaszószt, majd szórjuk meg a mandulával. Tegyük vissza a sütőbe újabb 10 percre.
  • Ha kihűlt, szeleteljük.


Jó étvágyat kívánok mindenkinek! :-)

Tészta a formába nyomkodva, a kis "hangyák" a chia magok :-)
Sütőtök puhára sütve
Félig sült pite a töltelékkel és a szilvaszósszal
Sütés előtt, tettre készen :-)


Kapcsolódó receptek:

Linzertészta alaprecept (Omlós tészta)
Mogyorós linzer

Megjegyzések

Megjegyzés küldése