Karácsonyi bonbon (nyers!)

A következő alkotás Nóra receptversenyére készült. Igazi karácsonyi házi csoki ;-) Hmmmmmm… … …

Mézeskalács ízű bonbon... :-)


Hozzávalók (Kb. 18 darabhoz):
  • 8 dkg kakaóvaj
  • 2 dkg kakaó
  • 3 ek. méz
  • 15 csepp sztívia
  • 3 kávéskanál mézeskalácsfűszer
  • 3-5 csepp valódi narancsolaj

(Azért használtam kétféle édesítőt, mert ha több mézet teszek bele, előfordulhat, hogy nyúlós lesz a csoki, hiszen befolyásolja az állagát. A méz íze viszont tökéletesen passzol bele.)

Elkészítés:
  • Gőz felett olvasszuk meg a kakaóvajat, majd folyamatosan keverjük bele a többi hozzávalót is.
  • Ha kész, hűtsük ki egy kicsit a csokit, néha-néha keverjük is meg. Így lesz a végén szép fényes. Ha már sűrűbb, de még szépen lehet önteni, csurgassuk bele a formánkba (ennek híján egy folpackos tálcára vagy dobozba).
  • Tegyük be a hűtőbe, hogy gyorsan szilárduljon meg, máskülönben szétválhat a méz a többi résztől. Szilárdulás után már szobahőmérsékleten tárolhatjuk.

Plusz egy tipp: Csak fogyasztás vagy ajándékozás előtt vegyük ki a formából, így tovább marad szép. A levegőn hagyva másnapra matt lesz a külseje (de persze ugyanolyan finom :-D)
Ne ijedjünk meg akkor sem, ha a formából kilátszó rész (tehát a bonbon alja) nem szép, a többi része gyönyörű fényes marad. Hiába, ez a természetes, adalékmentes csoki „átka” :-)

Jó étvágyat!


Csoki alaprecept forrása: Lénárt Gitta: Élő ételek könyve

Megjegyzések