Egy igazi karácsonyi fűszerezésű, csupa csokis ragacsos süti... Hmmmm....
Brownie az adventi koszorún |
Hozzávalók:
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1/3 sütőpor
- 15 szem datolya
- 1 evőkanál chiamag + 1 dl víz
vagy 1 tojás - 1 dl kókuszolaj
- 6 evőkanál kakaó/karob (én felesben használtam)
- 4 evőkanál méz
- pár csepp narancsolaj
- 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- Ha chia magot használunk, áztassuk be a vízbe, hagyjuk, hogy kicsit bezselésedjen. (Kb. 1 óra) Ő fogja összetartani a tésztát. Ha nincs kéznél, használhatunk bele egy tojást is.
- A datolyát magozzuk ki, és amennyire tudjuk, szedjük le a külső kemény, viaszos héját. Csak amennyire sikerül, ne essünk túlzásba, különben elmegy a kedvünk a sütéstől, még mielőtt belekezdtünk volna :-) Áztassuk be annyi vízbe, amennyi épp ellepi. Ha megpuhul, könnyebb vele dolgozni.
A süti elkészítése:
- A datolyáról öntsük le az áztatóvizet és botmixerrel pépesítsük. Ha aprítógépet vagy turmixot használunk, adjuk hozzá néhány evőkanállal az áztatóvízből is, különben nem viszi el.
- Készítsük el a csokit: Gőz felett olvasszuk fel a kókuszolajat, keverjük össze a kakaóval/karobbal és a mézzel. Cseppentsünk bele néhány csepp valódi narancsolajat.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a fűszerkeverékkel. Öntsük a közepébe a chia magot (vízzel együtt), vagy üssük bele a tojást, adjuk hozzá a datolyapürét, majd robotgéppel dolgozzuk össze. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a csokit.
- Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és betoljuk az előmelegített sütőbe. Ez a tésztamennyiség nem sok, egy kis tepsiben is lapos lesz a süti. nem szabad túlsütni, 7-8 perc bőven elég. Nézegessük folyamatosan, nem szabad hagyni, hogy teljesen kiszáradjon, a brownie akkor jó, ha ragacsos.
Melegen is ehetjük, már így is szeletelhető.
Én karácsonyfákat szaggattam belőle... Ha már lúd... :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése